EVO KADA KONAČNO PROLAZI TOPLOTNI TALAS: Meteorolog najavio veliku promenu vremena!

Autor:

Vesti

14.08.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem nedelje doći će do povlačenja afričkog anticiklona

EVO KADA KONAČNO PROLAZI TOPLOTNI TALAS: Meteorolog najavio veliku promenu vremena!

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/Tanjug

Avgustovski toplotni talas u Srbiji je u punom jeku, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, potrajaće do nedelje, 18. avgusta. Nakon toga se očekuje osveženje, nazvano "Lucifer killer," koje će doneti olakšanje posle pet dana ekstremnih vrućina.

Meteorolog amater Ivan Ristić je ovu prognozu podelio na svom Fejsbuk profilu, gde je istakao da nas u narednih pet dana očekuju temperature oko 40 stepeni Celzijusa, ali da će se u nedelju i ponedeljak, 18. i 19. avgusta, vremenski uslovi promeniti. Prema njegovim rečima, prema večernjem IRIE modelu, očekuje se da će se temperature značajno sniziti, a kiša će konačno pasti, donoseći toliko potrebno osveženje.

Ristić je dodatno pojasnio da će, prema prognozi EMCWF modela, na Preobraženje, 19. avgusta, pasti obilna kiša, što je, kako kaže, "malo nestvarno," ali postoji šansa da se prognoza ostvari.

U nedelju popodne i u ponedeljak stiže "Lucifer killer," koji će, prema Ristiću, konačno okončati ovaj produženi afrički toplotni talas koji je danima vladao Srbijom. Ova promjena će doneti značajno olakšanje, ali neće potpuno obeshrabriti ljubitelje toplog vremena, jer će temperature i dalje ostati visoke, ali daleko prijatnije nego do sada.

Ristić je naglasio da ovakvi produženi toplotni talasi donose ne samo probleme za turiste i one koji vole sunce, već i ozbiljne zdravstvene rizike za starije osobe, srčane bolesnike i one koji su zbog posla prinuđeni da borave u gradovima. Kratki periodi osveženja tokom leta su, prema njegovim rečima, neophodni za održavanje zdravlja i dobrog raspoloženja.

On je takođe objasnio da će krajem nedelje doći do povlačenja afričkog anticiklona, što će omogućiti prodor svežijeg vazduha iz zapadne Evrope. Međutim, Ristić napominje da se ne očekuje značajna količina kiše u Srbiji, jer će glavni deo ovog svežijeg vazduha otići prema zapadnom Sredozemlju, gde će usloviti razvoj ciklona.

Iako će temperature sledeće nedelje pasti, one će i dalje ostati tropske, iznad 30 stepeni. Ristić procenjuje da će najviše dnevne temperature opasti sa raspona od 38 do 42 stepena na raspon od 32 do 36 stepeni. Leto se nastavlja, iako bez nekih značajnijih zahlađenja, jer islandski ciklon i dalje sprečava priliv hladnijeg arktičkog vazduha u Evropu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading