U SRBIJU STIŽE HARON! Čekaju nas pljuskovi i nepogode, a onda ponovo TROPSKA VRELINA - SPREMITE SE!

Autor:

Vesti

31.07.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvrtak i petak biće najtopliji dani ove nedelje.

U SRBIJU STIŽE HARON! Čekaju nas pljuskovi i nepogode, a onda ponovo TROPSKA VRELINA - SPREMITE SE!

Foto: RHMZ/printscreen, Shutterstock

U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, ujutru sveže, dok će duvati slab i promenljiv vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura biće 18, a najviša 30 stepeni.

Meteorolog Ivan Ristić najavljuje kišu za petak po podne, noć između petka i subote, kao i za subotu. Za sada nema naznaka za superćelijske oluje, ali postoje indicije da će prvog dana vikenda biti jačeg nevremena.

Celo leto biće tropskatemperatura, ali ono što je problem jesu tropske noći.

Četvrtak i petak biće najtopliji dani ove nedelje, ali meteorolozi upozoravaju na pljuskove u petak posle podne. Iako će vazduh biti malo teži, kiša će doneti osveženje.

- Petak posle podne idu pljuskovi. Zapadna, čak i severna Srbija biće zahvaćena. U subotu će biti baš dosta kiše u većem delu Srbije. Jugoistok Srbije i dalje ostaje suv. Količina padavina neće biti ekstremna. Prema današnjim modelima oko 20-30 litara - navodi meteorolog Ivan Ristić.

Foto: youtube.com/ Novo jutro, shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić

U subotu kiša

Subota je dan za kišu, a moguće su i ponegde nepogode, prognozira Ristić.

- Za sada nema najava da bi mogle da se dese superćelijske oluje i tornado, ali su moguće nepogode. Od 5. avgusta idemo ponovo u toplije vreme i ponovo polako stiže toplotni talas - prognozira Ristić za Pink.

Afrički anticiklon Haron ubrzano ide prema nama, najavljuje meteorolog Ristić.

- Oko 5. avgusta ponovo će pritisnuti toplotna kupola kojoj se za sada ne vidi kraja. Temperatura će ponovo skočiti na blizu 40 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog Ristić.

Stiže topli afrički vazduh

U utorak 30. jula i u sredu 31. jula jutra će biti dosta svežija i vreme će pogodovati za prijatnije spavanje. Međutim, takve vremenske prilike neće dugo potrajati i već od četvrtka 1. avgusta počinje opet priliv toplog afričkog vazduha.

U petak 2. avgusta maksimalna dnevna temperatura ponovo će biti od 35 do 39 stepeni. U popodnevnim časovima na zapadu Srbije mogući su pljuskovi i kiša praćeni grmljavinom. U subotu 3. avgusta se očekuje uticaj visinske doline sa zapada u sklopu koje će na naše područje doći svežiji i vlažniji vazduh, tako da se u većini krajeva Srbije očekuju pljuskovi i kiše praćeni grmljavinom. Najviša temperatura će biti u manjem padu i kretaće se između 30 i 34 stepeni Celzijusa – izjavio je nedavno Ristić za Blic.

Stabilizacija vremena u avgustu

Prema vremenskoj prognozi Ivana Ristića, u nedelju 4. avgusta očekuje se prestanak padavina i stabilizacija vremena.

Od ponedeljka 5. avgusta se zatvaraju se "bečka vrata" i postepeno počinje toplotni talas. Prema nama će jačati afrički ciklon i maksimalna dnevna temperatura tokom sledeće sedmice biće od 35 do 40 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog.

Ceo avgust obeležiće visoka temperatura, sa tek povremenim blagim zahlađenjem. Očekuje se da tokom narednog meseca bude više od 20 tropskih dana, a posle paklenog jula i toplotne kupole koja je zarobila vreo vazduh nad Srbijom, jasno je da je reč o uticaju klimatskih promena na učestalost ekstremnih pojava.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading