NEGDE VEĆ PLJUŠTI, A EVO ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA DANA: Danas totalni obrt vremena u Srbiji

Autor:

Vesti

24.07.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnje osveženje dolazi nakon više od 17 dana ekstremnih temperatura koje su dostizale i do 42°C.

NEGDE VEĆ PLJUŠTI, A EVO ŠTA NAS OČEKUJE DO KRAJA DANA: Danas totalni obrt vremena u Srbiji

Foto: Profimedia

Nevreme u Srbiji

Danas nas očekuje preokret vremena, sa jakim padavinama koje će zahvatiti severnu i zapadnu Srbiju. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom već su prisutni na severu Vojvodine, dok se kišni sistem iz Bosne približava području Podrinja i zapadne Srbije.

Upozorenje na moguće nepogode

Prema prognozama, padavine će se intenzivirati tokom dana, posebno na zapadu i jugozapadu Srbije. U tim predelima postoji mogućnost za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Lokalno se očekuje i veća količina kiše u kratkom vremenskom intervalu.

Osveženje nakon toplotnog talasa

Današnje osveženje dolazi nakon više od 17 dana ekstremnih temperatura koje su dostizale i do 42°C. Ovo je bio jedan od najintenzivnijih toplotnih talasa poslednjih godina. Maksimalna temperatura danas će biti od 26 do 30°C, a u Beogradu do 28°C.

Period prijatnijeg vremena, ali kratkotrajno

U četvrtak i petak očekuje nas prijatnije vreme, međutim, već od vikenda Srbiju zahvata novi toplotni talas sa maksimalnim temperaturama iznad 35°C. Stoga, iako se kratkotrajno očekuje olakšanje od visokih temperatura, treba biti spremni na nove vremenske ekstreme.

Podsetimo, nedelja, 21. jul, bio je u proseku najtopliji dan otkako se vrše merenja temperature u svetu, pokazuju preliminarni podaci organizacije Kopernikus, službe EU koji se bavi klimatskim promenama.

Prosečna globalna temperatura vazduha u nedelju je dostigla 17,09 stepeni Celzijusa, što je nešto više od prethodnog rekorda iz prošle godine od 17,08 stepeni, preneo je Rojters.

Tokom protekle sedmice, veliki delovi SAD, Evrope i Rusije bili su pogođeni toplotnim talasom.

Klimatske promene, podstaknute sagorevanjem fosilnih goriva, izazvale su ekstremne vrućine širom Severne hemisfere.

Svaki od proteklih meseci počev od juna 2023, što znači 13 meseci za redom, bio je najtopliji na planeti otkako se vrše merenja, naveo je Kopernikus.

Pojedini naučnici ukazuju da bi 2024. mogla da nadmaši prošlu godinu po vrelini, piše Sputnjik.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading