LJUDI, ČUVAJMO SE, PERIOD VISOKIH TEMPERATURA ĆE POTRAJATI: Meteorolog Sladić uputio APEL građanima u BiH

Autor:

Svet

12.07.2024

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talas koji je ove sedmice pogodio Bosnu i Hercegovinu ne posustaje

LJUDI, ČUVAJMO SE,  PERIOD VISOKIH TEMPERATURA ĆE POTRAJATI: Meteorolog Sladić uputio APEL građanima u BiH

Foto: Printscreen/Youtube/Face TV

Bosnu i Hercegovinu je ove sedmice zahvatio intenzivan toplotni talas, koji ne pokazuje znakove slabljenja. Najteže pogođen grad je Mostar, gde temperature poslednjih dana dostižu i 40 stepeni. Zbog ovako visokih temperatura, službe hitne medicinske pomoći beleže povećan broj intervencija. Lekari apeluju na građane da bez preke potrebe ne izlaze napolje, da nose laganu i prozračnu odeću, konzumiraju lakšu hranu i piju dovoljno tečnosti kako bi ostali hidrirani.

Poznati meteorolog iz Bosne i Hercegovine, Nedim Sladić, takođe se oglasio putem svog Fejsbuk naloga, upozorivši građane na ozbiljnost situacije. U svojoj objavi, Sladić je naveo da se teško diše zbog visokih temperatura, te da nema puno osveženja ni noću ni ujutru, što otežava kvalitetan san. Istakao je da izražena vrućina lagano, ali sigurno iscrpljuje svačiji organizam. Apelovao je na sve građane da se čuvaju, jer će period visokih temperatura trajati najmanje do 20. jula.

Sladić je naveo da se nakon 20. jula može očekivati blago osveženje, sa temperaturama koje će pasti na oko 28 do 30 stepeni u Bosni. Međutim, naglasio je da i dalje neće biti značajnijeg pada temperature. Prema trenutnim pokazateljima Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), nema mnogo nade da će avgust biti drugačiji od jula, što znači da će vrućine verovatno nastaviti da muče građane Bosne i Hercegovine i u narednom periodu.

Sve u svemu, situacija je ozbiljna i građanima se savetuje da preduzmu sve neophodne mere kako bi se zaštitili od ekstremnih temperatura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading