U OVOM GRADU U SRBIJI NOĆAS NIJE MOGLO DA SE DIŠE! TEMPERATURA NIJE PADALA ISPOD 31 STEPENA: Za to je kriv ovaj efekat!

Autor:

Vesti

14.07.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani su mislili da će noć sa sobom doneti i osveženje, ali ne i u ovom mestu!

U OVOM GRADU U SRBIJI NOĆAS NIJE MOGLO DA SE DIŠE! TEMPERATURA NIJE PADALA ISPOD 31 STEPENA: Za to je kriv ovaj efekat!

Foto: Shutterstock

Srbija je na udaru vrelog i toplotnog talasa. Vrela vazdušna masa sa severa Afrike već danima se nalazi nad našim područjem i nad našim područjem nalazi se jezgro tog vrelog vazduha.

Prvog dana vikenda temperatura u Srbiji dostigla je 40°C.

Već duži niz dana u Vojvodini, u Beogradu i većim urbanim sredinama beleže se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura ne spušta ispod 20°C, a u Beogradu već dve noći temperature ne opadaju ispod 27°C.

Rekorder visokih minimalnih temperatura noćas je bio Vršac. Nakon dnevnih 38°C, temperatura ni tokom noći nije se spustila ispod 31°C. 

Ovo je uzrokovano i fenskim efektom jugoistočnog vetra, odnosno fenskog efekta slabe košave nad ovim delom južnog Banata.

I dok je Vršac noćas "fenirao" južni vetar, u Bačkoj je pljuštalo, uz jake grmljavinske oluje.

Vrelo vreme nastaviće se i danas, ali i sledeće sedmice, uz temperature do 40°C, ali i uz tropske noći i veoma visoke noćne temperature.

Podsećamo, veoma izražen toplotni talas nastavlja se i u drugoj dekadi jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama, upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na području cele Srbije na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji pad temperature i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading