GORI NEBO I ZEMLJA, JEDVA SE DIŠE! Ekstremne temperature izmerene u Srbiji, neverovatnih 63 stepena u OVOM gradu - Vrednost UV visoka!

Autor:

Vesti

11.07.2024

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija pod toplotnim talasom

GORI NEBO I ZEMLJA, JEDVA SE DIŠE! Ekstremne temperature izmerene u Srbiji, neverovatnih 63 stepena u OVOM gradu - Vrednost UV visoka!

Foto: Wikipedia, Shutterstock

U Čačku, toplotni talas je dosegnuo ekstremne nivoe tokom popodneva. Na jednom od merača temperature u strogom centru grada izmereno je neverovatnih 50 stepeni Celzijusa. Grad je praktično bio pust tokom dana, s malo ljudi na ulicama zbog ekstremne vrućine.

U Velikom Polju u Obrenovacu je zabeleženo 54 stepeni u 15:30 časova, dok je Novi Sad privukao pažnju sa izmerenih 63 steopena. Beograd je takođe bio izložen visokim temperaturama preko 40, preneo je Beogradinfo.

RHMZ je objavio da je UV zračenje ekstremno visoko.

Foto: printscreen/RHMZ

Visoko UV zračenje

- Čačak je danas grad duhova, nema žive duše. Nenormalno je vruće, ne znam koliko je zvanično izmerena temperatura, ali subjektivni osecaj jeste upravo kao da ima 50 stepeni. Ne može da se diše, ne može da se funkcioniše - kaže za RINU Čačanka Milica Bogdanović.

Ove temperature su izvanredno visoke i neobične, ukazujući na ekstremne uslove tokom toplotnog talasa koji je zahvatio Srbiju.

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da će ekstremne vrućine potrajati sigurno do 20. jula.

- Vrelo bar do 20. jula, kada bi moglo osvežiti. Retki pljuskovi ovih dana, posebno oko 14. 7, ali bez osveženja. U petak i za vikend lokalno i preko 40 stepeni - kaže meterolog Marko Čubrilo i najavljuje ozbiljno nevreme posle ovog datuma.

- U narednih nekoliko dana očekuje se izuzetno toplo vreme nad regionima severne Bačke i Banata, kao i na zapadu regiona centralne i južne Srbije, sa temperaturama koje će dostizati oko +41 stepen Celzijusa - piše Čubrilo i dodaje:

- Nešto češća pojava grmljavinskih pljuskova tek u nedelju, i to nad regionima zapadne i južne Bačke, severne Bačke i Banata i na jugu regiona centralne i južne Srbije.

- Oko 20. 7. nad većim delom Srbije moguća nešto češća pojava pljuskova - najavljuje Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading