PADAJU TEMPERATURNI REKORDI! U ovom gradu u Srbiji u 16 časova izmereno je 39 stepeni! BIĆE JOŠ GORE!

Autor:

Vesti

11.07.2024

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd, Loznica i Veliko Gradište beleže temperaturu od 38 stepeni, dok se najniža temperatura od 23 stepena danas registruje na Kopaoniku.

PADAJU TEMPERATURNI REKORDI! U ovom gradu u Srbiji u 16 časova izmereno je 39 stepeni! BIĆE JOŠ GORE!

Foto: Shutterstock, Tanjug/Vladimir Šporčić

Bački Karlovci su danas zabeležili najvišu temperaturu u Srbiji u 16 časova, sa nezapamćenih 39 stepeni Celzijusa. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Sombor i Smederevska Palanka slede sa 38 stepeni, dok su na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu i Kikindi izmerena 37 stepeni Celzijusa.

Beograd, Loznica i Veliko Gradište beleže temperaturu od 38 stepeni, dok se najniža temperatura danas registruje na Kopaoniku sa 23 stepena Celzijusa.

Prema prognozi RHMZ-a, toplotni talas će se nastaviti i u narednim danima, sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa, uz tropske noći u urbanim sredinama. Očekuje se da će nakon 17. jula na severu Srbije, a od 20. jula u svim krajevima doći do manjeg pada temperature za oko 5 stepeni.

Iako se očekuje blago osveženje, period sa tropskim danima (i tropskim noćima u većim gradovima) će se nastaviti, uz verovatni deficit padavina.

Za sutra je prognozirano sunčano i veoma toplo vreme širom zemlje, sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 40 stepeni Celzijusa. U Beogradu se očekuje slično vreme, sa najvišom temperaturom oko 38 stepeni.

Narednih sedam dana se očekuje pretežno sunčano vreme, uz visoke dnevne temperature od 35 do 40 °C, i nastavak tropskih noći u gradskim sredinama.

Podsećamo, istraživanje Univerziteta u Merilendu na osnovu podataka Međuvladinog panela o klimatskim promenama pruža uvid u dramatične projekcije budućih klimatskih uslova širom sveta do 2080. godine. Prema tim projekcijama, mnoge oblasti planete će doživeti značajne promene koje će se manifestovati kroz ekstremne vremenske pojave kao što su oluje, poplave, požari, suše, ali i nagli toplotni talasi.

Više o ovome, a i šta čeka Srbiju pročitajte na ovom linku.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading