VREMENSKI PREOKRET! Poznato kog datuma će Srbiju pogoditi JAKO NEVREME

Autor:

Vesti

06.07.2024

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oluja donosi 3 nepogode

VREMENSKI PREOKRET! Poznato kog datuma će Srbiju pogoditi JAKO NEVREME

Foto: Shutterstock, freesvg.org

Tokom sledeće sedmice u Srbiji će temperature dostići 39 stepeni Celzijusa, dok je već počeo toplotni talas. RHMZ i "Batut" su izdali upozorenja zbog visokog UV indeksa, a meteorolog Ivan Ristić prognozira da će nas ubrzo pogoditi novo nevreme.

Afrički anticiklon je ponovo doneo tropsko vreme u Srbiju, sa temperaturama koje će do 10. jula dostići 39 stepeni Celzijusa. Međutim, meteorolog Ivan Ristić najavljuje da nas sredinom jula čeka nestabilan period sa manjim padom temperatura. Od 13. do 20. jula očekuju se temperature između 32 i 37 stepeni, a od 13. jula popodne ponovo stižu oblaci sa kišom, grmljavinom, gradom i nepogodama.

Ristić ističe da je temperatura severnog Jadrana oko 25 stepeni Celzijusa i nada se da će tako ostati. Takođe, upozorava da se datumi kada nam slede novi pljuskovi poklapaju sa prošlogodišnjim datumima superćelijskih oluja. U slučaju ponavljanja ovakvih meteoroloških situacija, može doći do superćelijskih oluja sa orkanskim vetrovima do 200 km/h.

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da razornije oluje postaju sve češće zbog promena klime. On naglašava da ovo nije slučajnost već novo stanje na koje se moramo naviknuti i koje će se verovatno pogoršavati u budućnosti. Meteorolog RHMZ-a Milenko Jovanović dodaje da ćemo sve češće viđati ekstremne vremenske pojave, ali da one nisu nove. Superćelijska oluja je samo drugi naziv za dobro razvijeni grmljavinski oblak kumulonimbus, koji može trajati različito dugo, ali sada izaziva veću pažnju zbog svoje snage i učestalosti.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading