SLEDI TOPLOTNI TALAS, ALI SAMO NA PAR DANA: Nakon sunca, ponovo kiša!

Autor:

Vesti

27.06.2024

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima

SLEDI TOPLOTNI TALAS, ALI SAMO NA PAR DANA: Nakon sunca, ponovo kiša!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Tanjug/J. ILIĆ, Republika, Shutterstock

Posle dugotrajnog toplotnog talasa sa temperaturama koje su dosezale i do 38°C, Srbija je prethodnih 5-6 dana bila na udaru jakih oluja, grada i obilnih padavina. Međutim, dobra vest je da nam se vraća leto, ali nažalost, kratkotrajno.

Stabilizacija vremena za vikend

Iako će vreme u Srbiji još sutra biti nestabilno, vikend donosi jačenje termičkog visinskog grebena, porast vazdušnog pritiska, ali i priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. Za vikend se očekuje sunčano i veoma toplo vreme, sa maksimalnom temperaturom od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C. Nedelja će biti još vrelija, sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C.

Upozorenje na visoke vrednosti indeksa UV zračenja

Očekuju se veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja, pa se preporučuje da se u periodu od 10 do 16 časova ne izlazi na sunce duže od desetak minuta bez adekvatne zaštite. Takođe, duvaće umeren, a u košavskom području pojačan jugoistočni vetar, dok se na jugu Banata i u Podunavlju očekuje jak vetar.

Promenljivo vreme od utorka

Tropski toplo vreme očekuje se i tokom većeg dela dana u ponedeljak, sa maksimalnom temperaturom od 31°C na severu do 35°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 33°C. Međutim, od utorka se očekuje promena, uz česte lokalne pljuskove sa grmljavinom. Postojaće uslovi i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i vrlo obilnim pljuskovima. Takođe, očekuje se i pad temperature vazduha za pet do sedam stepeni.

Kratkotrajni toplotni talas

Iako se predstojeći period može nazvati toplotnim talasom, on će potrajati svega tri dana, dok se toplotnim talasima smatraju periodi bar duži od pet dana. Takođe, u noći ka nedelji, kao i ka ponedeljku, očekuje se tropska noć u Beogradu, Vojvodini i još nekim urbanim sredinama, naročito u košavskom području, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading