ŠOKANTAN VREMENSKI PREOKRET! Ipak nije kraj olujama, HITNO se oglasio RHMZ: Neka se spreme ovi delovi Srbije!

Autor:

Vesti

15.06.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme i dalje nestabilno, evo kad se očekuje konačno razvedravanje

ŠOKANTAN VREMENSKI PREOKRET! Ipak nije kraj olujama, HITNO se oglasio RHMZ: Neka se spreme ovi delovi Srbije!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Ove subote i nedelje očekuje nas pretežno sunčano vreme sa temperaturama do 32°C, ali uz lokalne pljuskove i grmljavinu na severu Vojvodine i u planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije.

Maksimalne temperature će se kretati oko 28°C, a minimalne oko 18°C. Takođe, treba obratiti pažnju na veoma visok UV indeks i preduzeti mere zaštite od sunca, s obzirom da se očekuju topliji dani sa temperaturama do 30°C tokom dana i 20°C noću. 

Lokalni razvoj oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom očekuje se u noći između subote i nedelje na krajnjem severu Vojvodine, a u nedelju posle podne u planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije.

Republika

Foto: printscreen/RHMZ

 

Prolazni pljuskovi i grmljavine ponovo se očekuju u ponedeljak u krajevima južno od Save i Dunava. Od utorka će u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo, sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 °C, a oko 20.06. temperature će biti malo iznad 35 °C. U urbanim sredinama očekuju se tropske noći, najavljuje RHMZ.

Kako se zaštititi od težih vremenskih nepogoda?

Evo nekoliko opštih saveta za pripremu i zaštitu tokom vremenskih nepogoda:

Pratite vremenske prognoze: Redovno pratite lokalne vremenske prognoze putem televizije, radija, interneta ili aplikacija kako biste bili informisani o mogućim nepogodama.

Imajte plan evakuacije: Napravite plan evakuacije za svoju porodicu i kuću u slučaju potrebe za hitnim napuštanjem doma. Osigurajte da svi članovi porodice znaju šta treba da urade i gde da se sastanu u slučaju evakuacije.
Pripremite se unapred: Imajte zalihe osnovnih potrepština kao što su hrana, voda, lekovi, baterijske lampe, radio, prva pomoć i ostala neophodna oprema za slučaj vremenskih nepogoda.

Ojačajte svoj dom: Ako živite u području podložnom vremenskim nepogodama, razmotrite mogućnost ojačanja vaše kuće kako biste je zaštitili od jakih vetrova, poplava ili drugih opasnosti.

Sklonite se u bezbedno područje: Ako vremenska nepogoda započne, sklonite se u bezbedno područje vaše kuće ili zgrade. Izaberite unutrašnje prostorije bez prozora ili podrume kao sklonište od tornada ili jakih oluja.

Ne putujte osim ako je neophodno: Ako se najavljuju vremenske nepogode, izbegavajte putovanje osim ako je zaista neophodno. Ako morate da putujete, budite oprezni i pratite vremenske uslove.

Budite spremni na nestanak struje: U slučaju jakih oluja ili drugih vremenskih nepogoda, može doći do prekida napajanja električnom energijom. Imajte baterijske lampe, sveće i ostale alternative osvetljenju kako biste se pripremili za ovakvu situaciju.

Pomoć drugima: Ako je moguće, pomozite drugima koji možda trebaju pomoć tokom vremenskih nepogoda, posebno starijim osobama ili osobama s invaliditetom.

Navedeni saveti su opšte smernice. Važno je da pratite uputstva lokalnih vlasti i da se pridržavate njihovih preporuka tokom vremenskih nepogoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading