TOPLOTNI TALAS ĆE TRAJATI DUŽE NEGO ŠTO MISLIMO: Tropska klima nas očekuje i u narednim danima, UPALJENI SVI ALARMI - najnovije upozorenje RHMZ!

Autor:

Vesti

19.06.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do subote će se temperatura popeti na 40 stepeni.

TOPLOTNI TALAS ĆE TRAJATI DUŽE NEGO ŠTO MISLIMO: Tropska klima nas očekuje i u narednim danima, UPALJENI SVI ALARMI - najnovije upozorenje RHMZ!

Foto: shutterstock

U Srbiji je ponovo stigao toplotni talas, sa prognoziranim temperaturama koje će dostići čak 40 stepeni. Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je upozorenje na izražen toplotni talas koji će trajati sedam dana.

Prema najavama, manji pad temperature očekuje se u nedelju i početkom naredne sedmice na severu i zapadu zemlje, dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati oko 38 stepeni. U Beogradu se očekuje maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni do kraja sedmice, dok će od ponedeljka biti uglavnom u intervalu od 30 do 35 stepeni.


RHMZ je prvi put ove godine upalio "crveni" meteoalarm za ekstremno visoke temperature, što ukazuje na veoma opasno vreme. Upozorenje je na snazi za istočnu i jugoistočnu Srbiju, a sutra se očekuje proširenje upozorenja na Kosovo i Metohiju. Najkritičniji dan biće u petak kada se očekuje da će crveni meteoalarm biti upaljen u čak 8 delova zemlje. RHMZ je istakao da su prognozirane vremenske pojave naročito opasne i da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Uz visoke temperature, očekuje se i veoma visok nivo UV zračenja. RHMZ je najavio da će UV indeks biti veoma visok u naredna tri dana širom zemlje, sa Sjenicom kao potencijalno najkritičnijom tačkom gde se očekuje da će UV indeks dostići 10. Važno je napomenuti da se već od 11. stepena UV indeks smatra ekstremno visokim, te će Sjenica biti na granici opasnosti.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading