VRELI VAZDUŠNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Čeka nas šest tropskih dana!

Autor:

Vesti

18.06.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najtopliji dan će biti petak, kada se očekuje temperatura od 39 stepeni. Zahlađenje tek posle nedelje

VRELI VAZDUŠNI TALAS STIGAO U SRBIJU! Čeka nas šest tropskih dana!

Foto: Profimedia, Printscreen, Agencija NOAA

U Srbiju je stigao vreli talas koji će naredne sedmice mučiti celu istočnu Evropu. Na sajtu Severe Weather Europe kažu da će ove nedelje temperature prvi put preći 40. podelak i to baš u jugoistočnoj Evropi. Prema njihovim rečima, narednih nekoliko dana, u čitavoj centralnoj Evropi, istočnom delu kontinenta i na Balkanu temperature će prelaziti 30 stepeni.

- Ovaj vreli talas izazvan je toplotnom kupolom (Heat dome). To je, naime, primarna pojava koja svake godine izaziva brojne toplotne talase širom sveta. Prošlog leta bilo je posebno jakih toplotnih talasa, koji su se nastavili i u septembru i oktobru. Bilo je na hiljade meteoroloških stanica na kojima su izmerene rekordne temperature, a temperaturne anomalije su često bile iznenađenja za meteorologe - objašnjavanju na Severe Weather Europe.

U julu 15 tropskih noći

Da će se toplo vreme nastaviti i u julu, pokazala je prognoza meteorologa Slobodana Sovilja. Prema njegovoj prognozi, u Beogradu ćemo imati najmanje 15 tropskih noći, a prognozirana je i količina padavina ispod višegodišnjeg proseka. Kada je o avgustu reč, očekuje nas topao mesec sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka. Srednja avgustovska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 22 do 25 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 14 do 19 stepeni. Prema tim prognozama, ovog leta ćemo imati do 60 tropskih dana.

Oni dalje objašnjavaju kako ova pojava funkcioniše u prirodi.

- Toplotna kupola radi kao poklopac na loncu. Opsežna kupola toplote zadržava znatno topliju vazdušnu masu na svim nivoima ispod, ponirući svoje slojeve prema tlu. Zbog toga vazdušna masa postaje suva i značajno se zagreva kako dostiže najniže nadmorske visine. Toplotni talas povezan s toplotnom kupolom stvara lepo, stabilno vreme i često sušnu vazdušnu masu s minimalnim šansama za padavine ili čak oblake - kažu na portalu.

Toplotna kupola se širi od mediteranskog područja ka srednjoj i istočnoj Evropi i donosi znatno topliju vazdušnu masu u odnosu na prvu polovinu meseca. Prvi značajniji toplotni talas meteorološkog leta 2024. razvijaće se od danas, pa sve do subote, donoseći toplu vazdušnu masu na veliki deo evropskog kontinenta.

U Srbiju je, kao što je rečeno, vreli talas stigao juče, a već od danas očekuju nas temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, a vreline će kod nas trajati do nedelje. Najtopliji dan prema prognozi biće petak, kada živa u termometru može dostići, pa i preći 39. podelak. Pored šest tropskih dana očekuju nas i tropske noći.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading