IZUZETNO DRAMATIČAN DAN I USIJANE VEZE NA LINIJI VILA "MIR" - GENERALŠTAB PRE 24 GODINE!

Autor:

Vesti

06.10.2024

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sloba panično zvao Plenkovića, ovaj ga sve vreme lagao i ignorisao.

IZUZETNO DRAMATIČAN DAN I USIJANE VEZE NA LINIJI VILA "MIR" - GENERALŠTAB PRE 24 GODINE!

Foto: ST/Vlada LUKIĆ, Profimedia

Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ, politički je pao 5. oktobra 2000. jer su mu, između ostalog, poslušnost otkazale njegove tajne službe koje su tog dana svojim (ne)činjenjem dale vetar u leđa opoziciji, ali i vojska. Prema svedočenju ondašnjih aktera, značajnu, gotovo presudnu, ulogu imao je general Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Tog dana Pavković je, svedoče, prosto ignorisao Miloševića, njegove telefonske pozive, naređenja, pitanja, molbe da vojska nešto učini.

Šta se dešavalo iza scene 5. oktobra pre 24 godine? 

IZVEŠTAJI

Tim Maršal, britanski analitičar i urednik za međunarodne odnose televizijske stanice Skaj njuz, pisao je da je Otpor, prethodno obučavan i opreman u inostranstvu, preko svojih veza uspostavio saradnju s vojskom i policijom i stavio na raspolaganje opoziciji. U vrhu države i SPS tad su kulminirali problemi, taloženi mesecima, dok su mnogi kovali plan kako da siđu s broda koji tone. Svi su znali šta se dešava, ali niko nije hteo ništa da preduzme.

Konkretno, Generalštab VJ to jutro započeo je redovnim sastankom kolegijuma generala Pavkovića sa 11 načelnika uprava.

- Vojska je u kasarnama, obezbeđenje objekata je normalno. Sve je pod kontrolom - bili su prvi izveštaji.

Ali, kako odmiče dan, naroda je sve više na ulicama. Vojni vrh "prati situaciju". Nešto posle 12 sati stižu prve procene broja okupljenih na ulicama.

- Ima ih oko 150.000, što govore i procene policije - izveštavaju Pavkovića.

Istovremeno na svakih desetak minuta telefonom zovu Milošević i predsednik Srbije Milan Milutinović, raspitujući se za situaciju i izdajući naređenja. 

Pismo završilo u aparatu za reciklažu

Stalno zasedanje generalštaba tog dana, u jednom momentu, prekida ulazak pukovnika Aleksandra Đorđevića, čuvara porodice Milošević, koji Pavkoviću predaje pismo od predsednika lično. General otvara koverat i gleda u papir na kome su navodno ispisana imena 40 političara koji moraju biti uklonjeni. Kada je zatraženo objašnjenje ove poruke, Đorđević je kratko rekao "to je sve" i otišao. A pismo biva uništeno, završava u aparatu za reciklažu pored stola generala Pavkovića.

Nekoliko sati posle stižu izveštaji da je na ulicama sve veći broj ljudi - 400.000, pa 500.000, pa 600.000, a nedugo potom ih ima blizu milion, što naravno nije bila realna procena, ali... Milošević tad već na otvorenoj liniji drži i generala Pavkovića. 
Demonstranti kreću ka RTS i tadašnji direktor televizije Dragoljub Milanović zove Miloševića i traži pomoć.

- Izdrži, Dragoljube, Pavković stiže za pet minuta - odgovara Milošević.

Veze s generalštabom su usijane.

- Pavkoviću, televizija pada, jesi li krenuo? - pita Milošević. 

- Krećem, predsedniče, krećem - odgovara general.

Ali, naređenja za pokret vojske nema. Tenkovi se zahuktavaju u Jajincima, ali tek toliko da ih neko čuje.

Oko 18 sati RTS je u plamenu, Molotovljevi kokteli razbijaju prozorska okna, bager probija glavni ulaz.

- Krećeš li, Pavkoviću? - ponovo pita Milošević.

- Krećem, predsedniče, krećem - mirno odgovara general.

Komandant korpusa Delić spreman s tenkovima stoji na Trošarini. Međutim...

- Deliću, čekaj, čekaj! - naređuje Pavković.

Posle toga Milošević još jednom poziva Pavkovića i dosta mirnijim glasom, u odnosu na sve prethodne razgovore, pita da li se još nešto može učiniti.

- Videćemo, predsedniče, učinićemo sve što možemo - odgovora Pavković.

KANCELARIJA

A onda nastaje obrt. General Pavković poziva Vojislava Koštunicu. On je kao kandidat opozicionog DOS na izborima u SRJ 24. septembra 2000. pobedio Miloševića, ali su tadašnje vlasti odbile da prihvate rezultate, zbog čega su izbile masovne demonstracije koje su kulminirale tog 5. oktobra u Beogradu. Pavković mu ugovara susret s Miloševićem. Zajedno s komandantom Kobri dolazi po Koštunicu u Palatu federacije, koja je tad maltene već postala predsednička kancelarija, a onda ga u džipu odvoze na Dedinje, u vilu "Mir", kod Miloševića. Vrata vile se otvaraju, Pavković ostaje u predvorju, a Koštunica i Milošević se povlače u zasebnu sobu.

Sat vremena posle, "gosti" napuštaju dedinjsku vilu i vraćaju Koštunicu u njegovu kancelariju. Milošević je priznao poraz. Država je posle 55 godina dobila prvog nekomunističkog predsednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading