METEOR JE PROLETEO IZNAD SRBIJE, A ONDA SU USLEDILI URNEBESNI KOMENTARI! Dok jedni paniče, drugima je duhovitost uključena na "maks": "LJUDI, STIŽU AUTOBOTI"!

Autor:

Vesti

25.08.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užarena lopta koja je večeras proletela iznad Srbije izazvala je lavinu komentara, od kojih su neki sve nas koji smo "skrolovali" po portalima ostavili bez teksta.

METEOR JE PROLETEO IZNAD SRBIJE, A ONDA SU USLEDILI URNEBESNI KOMENTARI! Dok jedni paniče, drugima je duhovitost uključena na "maks": "LJUDI, STIŽU AUTOBOTI"!

Foto: Shutterstock

Večeras je nebo nad Srbijom zaparala užarena lopta, koju je primetio veliki broj ljudi. Ova lopta tokom svog "kratkog" leta raspala se na nekoliko delova, a prizor nje kako gasne na crnom nebu ostavio je mnoge bez teksta.

Naravno, nije trebalo mnogo vremena da prođe pa da se društvene mreže usijaju. Prvo su krenule fotografije, potom i snimci, portali su se utrkivali koji će brže da prenese vest o ovom "čudu", a onda je usledilo ono što pokazuje da smo mi Srbi, nebeski narod.

Od teorija zavere, šta je to zapravo, preko paničenja, komentari ispod objava o ovom meteoru su se nizali.

- NLO, Vanzemaljci, gotovi smo, apokalipsa... - bili su samo neki od osvrta korisnika društvenih mreža na ovo što smo imali prilike večeras da vidimo.

 

 

Bilo je tu i stručnjaka, koji su ostajali misteriozni - Ušao je pod oštrim uglom...

Ipak, ono što nas je među silnim komentarima najviše zabavilo jeste pominjanje poznate filmske franšize  - Transformersa.

- Stižu Optimus Prajm i Autoboti

- Optimus Prime is coming

Navodili su ljudi referirajući na aktere poznatog crtanog i filma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Iako bismo mnogi od nas, "geek-ovi", voleli da u tome ima delića istine, ipak je potvrđeno da je reč o običnom meteoru.

 

 

Ovim povodom su se oglasili i iz Astronomskog društva Eureka i sve ovo potvrdili.

- Iznad Srbije upravo je proleteo bolid. U pitanju je meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. U potpunosti je sagoreo u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje usled sagorevanja! Pogledajte snimak! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca - napisali su na svojoj Instagram stranici.

Inače, Međunarodna astronomska unija definiše bolid kao "meteor sjajniji od bilo koje planete“. Prevedeno na jezik magnituda ova definicija znači da je bolid onaj meteor koji je sjajniji od -4 magnitude. Međunarodna meteorska organizacija daje precizniju definiciju po kojoj je „bolid meteor koji bi u zenitu bio sjaniji od -3 magnitude“, čime daje korekciju za smanjenje sjajnosti do koga dolazi u blizini horizonta (meteor koji na 5° iznad horizonta ima sjajnost -1 bi u zenitu bio -6 magnitude).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading