RASPAD DRŽAVE PO CIA SCENARIJU: Jugoslavija im je koristila u Hladnom ratu i za obračun sa SSSR, a kada su završili posao, razbucali su zemlju

Autor:

Vesti

10.06.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument sa brojem 15-19 predviđa nestajanje Jugoslavije, do tančina precizno predviđa dešavanja u Sloveniji, a potom i u Hrvatskoj.

RASPAD DRŽAVE PO CIA SCENARIJU: Jugoslavija im je koristila u Hladnom ratu i za obračun sa SSSR, a kada su završili posao, razbucali su zemlju

Foto: www.profimedia.rs

Američka obaveštajna agencija oduvek je držala na oku Balkan. Ključna tačka bila je Jugoslavija, kasnije Srbija. Od osnivanja, koje se inače poklapa s vremenom kada je Jugoslavija raskinula vezu s Informbirom, Josip Broz je bio karta na koju je igrala američka obaveštajna agencija. Razlog vrlo prost, njihov lični interes u hladnoratovskom okršaju sa Sovjetskim Savezom.

Već tih godina imali su analize koje su se ticale raspada Jugoslavije. U najpoznatijoj analizi pod brojem 15-90 precizno su predviđena dešavanja posle Titove smrti, raspada države i građanski ratovi. Istovremeno, najavljeno je da će se najgori sukobi voditi u BiH i na Kosmetu, u kojima će agencija takođe imati važnu ulogu.

Njih su Ameri držali na vezi

- jugoslovenske diplomate

- sve važnije političare i ministre
- pripadnici Udbe
- čelnici vojske SFRJ

KREIRANJE RATOVA

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

U sve ono što se dešavalo na prostorima nekadašnje zajedničke države, američke službe su i te kako bile uključene. Kreirali su atmosferu, pomagali različite strane u sukobima protiv Srba, pa čak i uticali na izbor nove vlasti u Srbiji posle svrgavanja Slobodana Miloševića.

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma general-major Mitar Kovač objašnjavao je da je od Drugog svetskog rata bivša Jugoslavija bila predmet interesovanja i jedne i druge antifašističke koalicije.

- CIA je uvek težila da ovaj prostor drži pod svojom kontrolom, pre svega preko bliskih saveznika poput Velike Britanije - govorio je Kovač.

Trinaesto prase

Američki ambasador Voren Cimerman poslat je 1989. u tadašnju Jugoslaviju sa specijalnim zadatkom. Poruka koju je doneo, a koju je iz Vašingtona poslao zamenik državnog sekretara SAD Lorens Iglberger, glasila je da je Jugoslavija odslužila svoje i da više za Ameriku nema onu važnost koju je imala tokom hladnog rata.

Tako se SFRJ, odjednom, od mezimice američke spoljne politike, pretvorila u suvišno i nepoželjno "13. prase".

NE POSTOJI SLUČAJNOST

Republika

Foto: Profimedia

Josip Broz Tito

Objasnio je i da ne postoji nikakav slučajnost, te da je Broz još tokom rata bio na vezi s brojnim zapadnim agentima:

- Pokazalo se da ni Titovo istorijsko ne Staljinu nije slučajno. Ono je isprojektovano na zapadu. Tito i njemu bliski saradnici su još od 1943. bili pod uticajem obaveštajnih struktura sa zapada.

Posle smrti Josipa Broza Jugoslavija je puštena niz vodu. Novi primarni zadatak bio je razbiti tvorevinu koja je iza njega ostala. Događaju koji su usledili detaljno su opisani u analizi koju smo već pomenuli, a neki od njih poput kosovskog pitanja i danas su veliki problem. 

U dokumentima CIA iz 1990. opisan detaljan raspad države

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Sve kreće iz Slovenije početkom 1990.
- U Sloveniji, a u manjoj meri i u Hrvatskoj, "niče novi nacionalizam, okrenut Zapadu"
- Otcepljenjem Slovenije i Hrvatske, Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država
- U roku od godine i verovatno će se raspasti sve
- Ekonomske reforme neće sprečiti raspad
- Srbija će blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju
- Raspad će biti nastavljen i posle odlaska Slovenije i Hrvatske
- Nasilje će biti žestoko i dugotrajno
- BiH predstavlja najveću pretnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama
- Etnički miks u BiH, muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva - uvek je bio potencijalno opasan
- Uslediće vojna pobuna Albanaca na Kosovu koji će imati podršku albanske manjine u Crnoj Gori i Makedoniji
- Iscrtali su mapu novih država, koje će nastati na prostoru bivše Jugoslavije

* dokumenti američke obaveštajne agencije deo su izveštaja o stanju u Jugoslaviji od 1948. do 1990. s kojih je skinuta oznaka poverljivo

Informbiro i američka tajna služba

Američka obaveštajne agencija zvanično je osnovana 18. septembra 1947, sa sedištem u gradu Langliju u Virdžiniji. Obaveštajci su dejstvovali i pre formiranja CIA, i to kroz Kancelariju za strateške usluge, kako se u vreme Drugog svetskog rata nazivala američka obaveštajna služba. Zanimljivo je da se zvaničan početak rada CIA poklapa s vremenom kada je Jugoslavija raskinula saradnju s Informbiroom.

Dan pošto je Informbiro "izbacio" Jugoslaviju, CIA u svojim izveštajima, koji su dostavljeni tadašnjem američkom predsedniku Trumanu, ocenjuje da je to "predznak moguće pukotine u sovjetskom bloku ukoliko bude dopušteno da se svađa raširi".

NE PROPUSTITE SPECIJALNI DODATAK UZ SUTRAŠNJI BROJ SRPSKOG TELEGRAFA

NA 12 STRANA

RAT SLUŽBI ZA BALKAN

CIA i razbijanje Jugoslavije
Rusi davali pare srpskom generalu
Akcija "Đinđić"
Omča za Vučićeve ljude
Operacija "Melanija Tramp" usred Beograda
Nemci čuvaju ubicu Olivera Ivanovića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Gale

10.06.2023 21:50

Jugoslavija se raspala zbog raspada SSSR-a, inace ne bilo nicega da je ostao Varsavski pakt.