Prioritet je formiranje ZSO, ništa nisam potpisao! Vučić se obratio posle TRILATERALE u Ohridu! Evo šta čeka Srbiju u narednom periodu!

Autor:

Vesti

18.03.2023

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ohridu je danas održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, posle kojeg se predsednik Vučić obratio naciji.

Prioritet je formiranje ZSO, ništa nisam potpisao! Vučić se obratio posle TRILATERALE u Ohridu! Evo šta čeka Srbiju u narednom periodu!

Foto: TV Pink/printscreen

Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovaralo o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

Posle sastanka koji je trajao skoro 12 sati Vučić se obratio medijima.

- Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje - rekao je Vučić.

- Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali je bio ok dan. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku. Od ponedeljka i utorka ću biti spreman da primam na konsultacije sve predstavnike poslaničkih grupa. U mesecima pred nama je ozbiljan i ne lak posao. 

- U mesecima pred nama je ozbiljan i ne lak posao. Ako budemo želeli da istrajavamo na evropskom putu biće cenjen i kroz implementaciju onoga o čemu sam vam večeras govorio. To je ono što je u najkraćem suština.

- Naš posao je da kroz naša neslaganja, nađemo put do bolje budućnosti za srpski i albanski narod. Ne govorim da li je neko dobar ili loš sagovornik, na vama je da odlučite kome ćete da verujete. Meni je svejedno sa kim ću razgovarati iz Prištine.

Na pitanje da li su postavljeni rokovi, Vučić je rekao:

- Imamo da formiramo zajednički monitoring, komisiju kojom će da predsedava EU u roku od 30 dana, odmah da se krene u formiranje ZSO, takođe da napravimo deklaraciju o nestalim osobama. Donatorska konferencija za pet meseci.

- U ovom delu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije.

Tok dešavanja u Ohridu

22.00 - Završeni sastanci u Ohridu

Portparol EU Peter Stano objavio je na Tviteru da je trilateralni sastanak završen i da se očekuje obraćanje Borelja.

 

 

21.20 - Prošao još jedan sat

Trilaterala Vučić - Kurti - EU i dalje traje. Razgovori su počeli jutros nešto posle 10 časova.

20.40 - Eskobar o ishodu sastanaka: Fokus nije na potpisivanju, već na finalizaciji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je ranije danas da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je i da fokus nije na potpisivanju, već na finalizaciji sporazuma, i istakao da dve strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

20.05 - U toku deseti sat, stigao i Eskobar

Razgovori Vučića i Kurtija sa evropskim posredincima su u toku. Kako javlja RTS, u vilu "Biljana" gde se oni održavaju, stigao je i Gabrijel Eskobar, koji je tokom prepodneva razgovarao sa Vučićem i Kurtijem.

19.05 - Pregovori još traju

Skoro četiri sata je prošlo otkako je počeo trilateralni sastanak. Za sada nije poznato koliko bi mogao da potraje

18.05 - "Maraton" u Ohridu

Pregovori u Ohridu, počeli su jutros oko 10 časova, i još uvek traju - nešto više od osam sati.

16.50 Završen sastanak

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima, šefom EU diplomatije Đuzepom Boreljom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, završen je posle nešto više od sat vremena.

Sada se očekuju odvojena obraćanja Vučića i Kurtija, a planirano je i da Borelj održi konferenciju za medije. 

Borelj i Lajčak su prethodno u Vili "Biljana" imali odvojene bilateralne sastanke, prvo sa Vučićem, a zatim i sa Kurtijem. Vučić i Kurti su se jutros sastali i sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

15.50 Stano: Može da potraje 

Portparol EU Peter Stano istakao je da bi sastanci u Ohridu mogli da potraju do večeras.

- Ne mogu ništa da vam kažem dok Borelj ne bude održao konferenciju za medije. Ne znam kada će sastanci da se završe, mogu da potraju do večeras - rekao je Stano.

15.25 Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak Vučića i Kurtija sa posrednicima iz EU.

13.20 Sastanak Kurtija sa posrednicima završen, trilaterala još nije počela

Kako javlja Euronews Srbija, bilaterlani sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom ja završen, ali zajednički, trilaterlani sastanak još nije počeo.

12.10 - Kovačevski: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

"Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija", rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog "jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije".

"Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region", dodao je na konferenciji za medije, piše Beta.

12.05 - Eskobar: Prilika za čitav region

"Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini", rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji sastanku u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da sporazum o normalizaciji "stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova" i "otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture".

11.50 - Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

U Ohridu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

Republika

Foto: Printscreen

 

10.50 - Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

 

 

10.40 - Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

 

 

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.

09.44 - Sastanak sa Dimitrom Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

 

 

"Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga", napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Kovačevski se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

9.15 - Predsednik Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

9.05 - Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

"Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu", izjavio je Kurti.

9.00 - Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (108)

Loading
Tina

18.03.2023 09:42

Predsednik Aleksandar Vučić spreman je za sastanke na Ohridu, a mi sigurni da nam oni samo dobro mogu doneti.

Raja

18.03.2023 09:42

Poželeo bih svu sreću predsedniku na današnjim sastancima.

Sanja

18.03.2023 09:42

Nadamo se uspešnim sastancima

Mr Stefanović

18.03.2023 09:43

Jako važni sastanci za dalju stabilizaciju odnosa Beograda i Prištine!