ĐURIĆ U VAŠINGTONU: Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima na suzbijanju globalnog terorizma kao pretnje

Autor:

Vesti

01.10.2024

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija učestvovala na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

ĐURIĆ U VAŠINGTONU: Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima na suzbijanju globalnog terorizma kao pretnje

Foto: Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je Srbija učešćem na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a još jednom naglasila značaj borbe protiv globalnog terorizma, kao i svoju potpunu posvećenost iskorenjivanju terorizma, koji predstavlja ozbiljnu pretnju u današnjem vremenu.

- Posebno je značajno što Srbija aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima i kroz obaveštajne, bezbednosne, vojne, policijske kanale, na suzbijanju globalnog terorizma kao pretnje - rekao je Đurić novinarima u Vašingtonu.

Šef srpske diplomatije istakao je da za Srbiju terorizam nije apstraktna i udaljena pretnja, već nešto što je, nažalost, decenijama prisutno u našem regionu.

- Kao što znamo, i sa teritorije naše zemlje, dakle iz naše južne pokrajine, veliki broj terorista je otišao u ISIL i sve ovo zajedno predstavlja razlog više da sarađujemo sa međunarodnim partnerima na borbi protiv ovog globalnog problema - rekao je Đurić.

On je dodao da današnji sastanak predstavlja još jedan korak napred u zajedničkom međunarodnom delovanju na suočavanju sa terorizmom.

Đurić se, na marginama skupa u Vašingtonu, sastao sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Holandije Kasparom Veldkampom, i tim povodom izrazio uverenje da u narednom periodu Srbija može značajno da unapredi odnose sa Holandijom.

Republika

Foto: Tanjug/MSP

Srbija svakodnevno radi na rešavanju ovog globalnog probelma

U Srbiji radi veliki broj holandskih kompanija, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika, i koje značajno doprinose našoj ekonomiji, podsetio je Đurić.

- Prezentovao sam ono što su ekonomske i razvojne šanse i potencijali Srbije. Razgovarali smo i o političkoj i bezbednosnoj situaciji u našem regionu. Mislim da saradnja sa Holandijom može da nam donese mnogo i u novim tehnologijama i uopšte u kvalitetu kompanija koje iz Holandije dolaze u našu zemlju - naveo je ministar.

Đurić je dodao da je za Srbiju izuzetno značajna holandska podrška  evropskom putu, i da je Srbija zemlja koja veoma ozbiljno shvata reforme koje sprovodi, ali da prvenstveno to čini zbog sebe same.

- Mi za evropski sto dolazimo, ne sa ispruženom rukom, već kao zemlja koja se solidno, snažno i brzo razvija i koja može da igra veoma značajnu ulogu u širem regionu, sa jednom zdravom ekonomijom, sa ljudima koji su orijentisani ka znanju u nauci, sa vrednoćom i posvećenošću budućnosti - zaključio je šef srpske diplomatije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading