Vučević: Srbija će učiniti sve da zaštiti živote Srba na Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

15.09.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskraćivanje prava na postojanje i opstanak, selektivno i bespravno zatvaranje naših sunarodnika, svakodnevno svedoči o bezumlju privremenih prištinskih institucija, naveo je Vučević

Vučević: Srbija će učiniti sve da zaštiti živote Srba na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da će Srbija učiniti sve da zaštiti živote Srba na Kosovu i Metohiji i da patnja srpskog naroda na KiM izazvana terorom prištinskog režima opominje da moramo biti dostojni ideala za koje smo se vekovima borili.

"Uskraćivanje prava na postojanje i opstanak, selektivno i bespravno zatvaranje naših sunarodnika, svakodnevno svedoči o bezumlju privremenih prištinskih institucija. Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane i provokativne poteze (Aljbina) Kurtija i učiniće da živote naših građana zaštiti, čuvajući Srbiju i sve građane Srbije", rekao je Vučević na Svečanoj akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave održava se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Dodao je da patnje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izazvane terorom prištinskog režima danas opominju da moramo biti dostojni ideala za koje smo se vekovima borili.

Vučević je naglasio da su kada je vođena bitka na Kajmakčalan u septembru 1916. godine, kada je prva srpska armija, uz velike gubitke, uspela da zauzme vrh Svetog Ilije, na visini od 2.524 metra nadmorske visine vojni stratezi zemalja centralnih sila su smatrali da se pod borbom ovaj vrh ne može zauzeti.

"Napravili su jednu grešku, jedan zaključak u tome je bio pogrešan, a to je da nisu računali na faktor srpske vojske i njene ključne odlike, a to su bili moral i vera. Vera da je sloboda iznad svih nas, vera da smo zavetovani Srbiji",  rekao je Vučević.

On je dodao da je simbol te pobede i vaskrsenja bila je srpska zastava.

"Ona je bila kao što je krst simbol raspeća i vaskrsenja. Hiljadama vojnika, oči su bile uprte u to sveto parče tkanine. Ona je bila simbol države i slobode. Nepokolebljiva volja i naša sveta trobojka su bili suštinski pokretači delanja svakako jedne od najslavnijih generacija naše nacije. Huk njihovog juriša, topot konjice i rika topova i danas se kroz šibanje vetra čuje na Kajmakčalanu, na našoj Golgoti", rekao je Vučević.

Čuvajući Srbiju i sve građane Srbije nizom mera koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić nastaviće se borba za očuvanje Kosova i Metohije, očuvanje Srba na Kosovu i Metohiji, poštovanje prava i očuvanje mira, poručio je premijer Vučević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Deja

15.09.2024 20:26

Srbija je u vrlo teškoj poziciji, ali uprkos svemu, nikada neće odustati od borbe za naš narod na KiM.

Ana

15.09.2024 20:33

Srbija neće odustati od Srba na KiM i učiniće sve što treba da zaštiti njihove živote