CELA PLANETA HVALI RAFALE, SMETAJU SAMO BORKU I ĐILASU: Teško politikanstvo opozicionara po svim pitanjima

Autor: BILJANA BOJIĆ

Vesti

12.09.2024

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik lidera Stranke slobode i pravde otišao u Francusku da pljuje aranžman o kupovini moćnih aviona

CELA PLANETA HVALI RAFALE, SMETAJU SAMO BORKU I ĐILASU: Teško politikanstvo opozicionara po svim pitanjima

Foto: ST/Nemanja Pančić, AP Jon Gambrell, Printscreen

Ceo svet hvali savremene francuske višenamenske borbene avione rafal, uz ocene da bi svaka avijacija volela da ih ima u svojoj floti. I dok je za mnoge države to pusta želja, za Vojsku Srbije to postaje stvarnost, pošto je posle dve i po godine pregovora, a tokom susreta predsednika Francuske Emanuela Makrona i prvog čoveka Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu krajem avgusta, zaključen sporazum o nabavci novih 12 rafala (Hrvatska je, primera radi, uspela samo da kupi polovne).

STRUČNJACI

Uglavnom, američki renomirani stručni magazin The national interest u tekstu "Rafal: borbeni avion kojim bi svako vazduhoplovstvo volelo da leti" navodi da se francuski lovac ističe u vazdušnoj nadmoći i može se pohvaliti mogućnošću superkrstarenja i smanjenim radarskim poprečnim presekom, zahvaljujući inovativnim karakteristikama dizajna kao što su uvučeni otvori za vazduh i kompozitni materijali:

- Rafal, višenamenski avion četvrte generacije, ima mozak lovca pete generacije, najavljen kao majstor za sve zanate, može da izvrši bilo šta, od misija nadmoći u vazduhu do kopnene podrške i zabrane. Prilično je okretan, kao što su obično avioni s delta krilima.

Ukazuju da se rafali izvoze širom sveta, pa nabrajaju Katar, Indiju, Grčku, Hrvatsku, Egipat, Indoneziju, Ujedinjene Arapske Emirate, te da je među budućim korisnicima i Srbija:

- Još više zemalja se nada da će nabaviti pouzdani rafal. Pretpostavlja se da Bangladeš, Kolumbija, Irak, Malezija, Peru i drugi rade na nabavkama rafala. 

Uprkos svemu i svima, jedino Draganu Đilasu, lideru SSP, i njegovim saborcima smetaju srpski rafali, pošto su čak i to pokušali da zloupotebe za napad na državu i njeno rukovodstvo. Naime, Đilasov zamenik u stranci Borko Stefanović otišao je u Pariz, gde je razgovarao s predstavnicima pojedinih opozicionih partija, te preneo, pazi sad, da se "Francuzi pitaju kojim novcem će Vučić platiti rafale".

RASPRODAJA

- Pričali smo i o poseti francuskog predsednika Makrona Srbiji, te o tome do koje mere određene zapadne vlade ćute i žmure na uništavanje slobode građana Srbije i rasprodaju naše zemlje, kao i na štetni litijumski projekat. Oni se pitaju ko će nadzirati taj projekat, kojim novcem će Vučić to da plati, pošto mora opet da zadužuje Srbiju, kao i kakve su i dalje veze režima Vučića s Putinom... Sve je manje i onih koji ne vide da se naši odnosi s važnim državama svode samo na novac i ekonomski interese, a zaboravljaju se principi, vrednosti i standardi - kazao je tobož zabrinuti Stefanović.

Aleksandar Marković, poslanik i član GO SNS, kaže za Srpski telegraf da su opozicionari svaku odluku Vlade Srbije ili predsednika države u stanju bezuslovno da napadnu radi sticanja sitnih dnevnopolitičkih poena.

- Neverovatno je da je taj Đilasov deo opozicije u Srbiji spreman da napadne apsolutno svaki Vučićev potez, pa čak i kada je reč o modernizaciji vojne opreme i naoružanja. Oni jednostavno ne mogu da razdvoje politikanstvo i strančarenje od vođenja države i brige o državnim i nacionalnim interesima.

Karakteristike rafala

- može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru
- dizajniran je sa smanjenom radarskom vidljivošću, zahvaljujući posebnim materijalima i RAM premazu
- kompaktan jer su mnogi sistemi integrisani u samu strukturu aviona
- najveća prednost im je sposobnost da obavljaju različite borbene zadatke istovremeno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Lela

12.09.2024 22:18

Đilas i Stefanović da pričaju o nečijoj odgovornosti? Pa oni su direktno odgovorni za haos i propast u kojoj su ostavili zemlju! Sreća pa imamo Vučića koji vodi državu ka napretku!

Mara

12.09.2024 22:18

Opozicija ne zna ni šta hoće, sem da kritikuje sve što Vučić radi. Bolje bi im bilo da se povuku i priznaju svoje neuspehe jer narod dobro zna ko je ko!

Pera

12.09.2024 22:20

Đilas i Borko – tandem za propast! Samo još fali crveni nos.

Damir

12.09.2024 22:21

Đilas i Borko? Idealni za cirkus, ne za politiku!