GREB-GREB OPOZICIJA! Ogrebali bi se o sve što mogu, pa i o litijum, samo da dođu na vlast

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

10.09.2024

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponoš potvrdio ono što smo odavno znali: "Treba da vidimo kako ovo da upotrebimo politički"

GREB-GREB OPOZICIJA! Ogrebali bi se o sve što mogu, pa i o litijum, samo da dođu na vlast

Foto: ST/Dragan Kadić, Printscreen/Tanjug

Opozicija je stavila karte na sto: savršeno ih ne interesuje litijum, jedino o čemu razmišljaju je da to pitanje iskoriste kako bi se dočepali vlasti. Baš kao što su pokušali da iskoriste razne druge stvari, pa čak i nezapamćene majske tragedije u "Ribnikaru" i dva mladenovačka sela prošle godine.

Odavno veći deo Srbije vidi o čemu se tu radi, ali da ne bude nikakve zabune, potrudio se upravo jedan od opozicionih lidera i čovek iz najužeg okruženja Dragana Đilasa - Zdravko Ponoš.

ONI IH DOVELI

Predsednik stranke Srce, gostujući na jednom od kanala Dragana Šolaka, nije se mnogo ni trudio da sakrije prave namere.

- Vučiću se desio narod, ali opozicija naravno treba da vidi šta s tim i kako može da utiče na to i kako da se to kanališe i upotrebi politički za smenu ove vlasti - kazao je Ponoš.

Foto: ST/Dragan Kadić

Zdravko Ponoš

Pričajući na ovu temu, premijer Miloš Vučević podsetio je da je deo opozicije najavio da i zvanično kreće u preuzimanje protesta protiv rudnika, što pokazuje da opozicione stranke sve zloupotrebljavaju zarad političkih poena, pa i pitanje litijuma. 

- Tako vam je bilo i kada su krenula okupljanja građana nakon masovnih ubistava i na Vračaru i u Orašju i Duboni. Isto je na kraju isplivalo da je to u organizaciji političkih stranaka. Danas imate identičnu situaciju, da briga dela građana oko projekta "Jadar" i očekivano traženje odgovora na mnoga pitanja, dobijaju sada pravu sadržinu zloupotrebom opozicionih stranaka, odnosno onih koji su doveli "Rio Tinto" u Srbiju, dakle DS i DSS - naveo je Vučević.

Foto: instagram.com/milosvucevic

Miloš Vučević

On je potom nastavio:

- I evo vidite, Miloš Jovanović je progovorio ono što smo rekli, pa je bilo do pre nekih dana osporavano - ne, nije to opozicija, ne, nisu to predstavnici bivšeg režima, to su obični građani, zabrinuti građani, organizovane grupe građana, sve to tako, dok na kraju ne dođu oni koji su zaista iza toga ili koji, kao političke hijene, uvek stoje i čekaju da se domognu nekog plena, pre svega da taj plen bude lak za njih, a vrlo ukusan. 

JASNE NAMERE

Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, nije tajna da opozicija pokušava da iskoristi bilo šta ne bi li se dokopala vlasti. Bilo da se radi o stranom faktoru koji pokušavaju da animiraju ne bi li ih instalirao na vlast, što su radili neprekidno u prethodnom periodu, bilo da pokušavaju da iskoriste tragedije koje su se desile u našem društvu:

- Tako da ne treba da nas čudi što pokušavaju da iskoriste litijum. To je negde jednostavno njihov način, ustaljeni način delovanja da će pokušati da iskoriste sve što misle da mogu. Tako da je jednostavno ovo samo potvrda te njihove namere koja, uostalom, nikome nije ni bila tajna. I narod i javnost su navikli na takvo njihovo ponašanje, ovo je samo potvrda toga, što celokupna javnost zna.  

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Piper podsetio na Đilasove reči o platama i pokopao ga

Uroš Piper, bivši medijski koordinator Novog DSS, podelio je snimak Dragana Đilasa, lidera SSP, na kojem ovaj govori da ćemo, kada budemo imali platu od 550 evra, biti lideri na Balkanu. Piper poručuje da građani Srbije danas imaju daleko više, te pita da li smo onda i više od lidera. 

- Đilas 2013: Kad dođemo do prosečne plate od 550 evra, bićemo lider na Balkanu. Prosečna plata u Srbiji od 550 evra ostvarena je još u junu 2021. Prosečna plata u julu 2024. prešla 855 evra. Prosečna plata dok je Đilas bio vlast 2012. bila 329 evra - napisao je Piper na mreži X.

Predali zahtev za vanrednu sednicu Skupštine o litijumu

Poslanici opozicije predali su juče Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, i zatražili, priloživši potpise trećine ukupnog broja poslanika, da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrala izmena tog propisa.

Odmah se oglasila i predsednica Skupštine Ana Brnabić i poručila da će staviti predlog opozicije na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima. 

- Lično, ja jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine - poručila je predsednica Skupštine, te dodala da su građani mogli da svedoče vrhuncu licemerja na političkoj sceni i da se desilo da oni koji su doveli "Rio Tinto" u Srbiju 2001, da oni koji su im dali istražna prava 2004. ili promenili zakone 2006. i 2011, danas tobož traže zabranu geološkog istraživanja litijuma i bora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Bane

10.09.2024 19:52

Ponoš je sramota Srbije što je i dokazao svojom sramotnom izjavom i korišćenjem ljudske tuge protiv Vučića

Ena

10.09.2024 19:56

Opozicija po svaku cenu želi da zaustavi razvoj Srbije, kako bi oni onda nasilno došli na vlast.

Mila

10.09.2024 19:57

Opozicija samo nanosi štetu svojoj drzavi i svom narodu!

Mirko

10.09.2024 19:59

Opoziciji je bitna samo vlast i licni interes.