ĐILAS HOĆE DA IZOLUJE SRBIJU I PREKINE DALJI RAST I NAPREDAK! Đedović Handanović o akcijama opozicije: "Ne žele odnose sa Kinom i Rusijom, a sada predlažu prekidanje odnosa sa EU?

Autor:

Vesti

21.08.2024

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Da li to Dragan Đilas predlaže prekidanje odnosa i pregovora sa EU?"

ĐILAS HOĆE DA IZOLUJE SRBIJU I PREKINE DALJI RAST I NAPREDAK! Đedović Handanović o akcijama opozicije: "Ne žele odnose sa Kinom i Rusijom, a sada predlažu prekidanje odnosa sa EU?

Foto: Tanjug/JOVANA KULAŠEVIĆ

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema izmene Zakona o rudarstvu kroz koje će se ojačati kontrola i dodatno zaštititi interesi države, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarka je reagujući na predloge predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome kako zakonski da se uredi sektor rudarstva u Srbiji navela u saopštenju da je zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao prioritet, ali nije apriori mogao postati i nosilac eksploatacije sirovine, odnosno morao se potpisati ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

- A povodom zabrane izvoza sirovina, bojim se da je svima jasno da je ovaj predlog na nivou bajke pre svega jer Srbija ima niz međunarodnih preuzetih obaveza i potpisanih sporazuma koja jasno definišu pravila i na koja smo se obavezali i kroz proces pristupanja Evropskoj uniji i zajedničkom evropskom tržištu - istakla je ona.

Ocenila je da dok je Đilas bio na vlasti zakon jeste promenjen, ali na štetu države i navela da je 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, napravljen bitan zaokret tako što je obrisan deo obaveznog ugovaranja sa državom, dok će izmenama koje se pripremaju biti dodatno zaštićeni interesi države.

- Da li to Dragan Đilas predlaže prekidanje odnosa i pregovora sa EU? Da li to  podrazumeva izolaciju Srbije ili napredak Srbije? Ne želi odnose sa Kinom i Rusijom, a onda predlaže prekidanje odnosa sa EU? Liči da mu je cilj da izoluje Srbiju i prekine dalji rast i napredak naše zemlje - navela je ministarka.

Zapitala je da li je li u istom pravcu razmišljao kada predlaže nacionalizaciju imovine i prava investitora i da li to radi da bi oterao investitore ili da poboljša investicionu klimu. 

- Samo je pitanje zašto tako nije postupao kad je mogao i kada je Demokratska stranka radila sve da da veća prava investitorima, a na štetu države - istakla je ona.

Dodala je da je rudarstvo veoma bitan sektor za razvoj naše privrede i ekonomije i navela da je tako uvek i bilo i uređenju ove bazne grane treba da se pristupa odgovorno i temeljno, u cilju maksimalnog iskorišćenja naših prirodnih bogatstava za dobrobit građana i privrede, a ne iznošenjem paušalnih, bajkovitih predloga koji čak ni na papiru ne mogu da izgledaju dobro, a kamoli u praksi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading