Stausholm: Projekat Jadar će koristiti oko 0,0007 % vode koja protiče kroz Drinu

Autor:

Vesti

07.09.2024

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se ovo bude gradilo, to će biti pod strogom kontrola inženjera, rekao glavni zastupnik Rio Tinta

Stausholm: Projekat Jadar će koristiti oko 0,0007 % vode koja protiče kroz Drinu

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm izjavio je danas u Ljuboviji odgovarajući na pitanja građana o projektu Jadar i primedbe inženjera Borivoja Dobrića da će voda koja će biti korišćena u eksploataciji rude izazvati velike ekološke probleme da se nikakva voda neće uzimati iz reke, već iz donjih slojeva, a da će 70 odsto vode biti kružnog karaktera.

Prema njegovim rečima, projekat Jadar će koristiti oko 0,0007 odsto vode koja protiče kroz reku Drinu, a voda se koristi na izuzetno zaštićen način i sa što je moguće većom mogućnošću da ona kruži. 

"Mogu da vas uverim, kada se ovo bude gradilo, to će biti pod strogom kontrola inženjera", rekao je on. 

Glavni zastupnik Rio Tinta za Srbiju Marijanti Babić je navela da zaposlenima na ovom projektu skup kao što je današnji nije neobičajan, a jedina razlika je što su na ovom skupu i predsednik države i ministri.

“Ovo su pitanja koja građani i sa teritorije Loznice i šire postavljaju već mesecima. I postavljaju ih baš zato što se u medijima svašta čulo i svašta pisalo o projektu Jadar. I mnogo toga je bilo netačno, mnogo toga je bilo zastrašujuće i dovelo je do toga da svi budete uplašeni. I ja ću biti vrlo iskrena, da ja ne radim na ovom projektu, čitajući takve novinske članke i ja bih bila uplašena", rekla je ona.

Istakla je da nije tačno ono što je izrečeno u obraćanju građana, a to je da svako ko dobije bilo kakvu finansijsku podršku od ovog projekta, se ugovorima obavezuje da reklamira projekat ili da ga podržava.

Navela je i da se posle skupa u SANU 2021. godine dosta toga promenilo i da je objavljen radni nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar na životnu sredinu.

“Sva pitanja o kojima govorite, korišćenje vode, sleganje terena, način zatvaranja rudnika, način otvaranja rudnika da se on ne uruši, sve je to definisano ovim dokumentima u meri u kojoj može biti u ovom trenutku razvoja projekta. Pred nama je dosta posla da možemo to da završimo”, rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading