PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI RADE ĐURIČIN! "Pamtiće se njen nemerljiv doprinos kulturi"

Autor:

Vesti

04.09.2024

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije je s tugom primio vest o smrti velike glumice.

PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI RADE ĐURIČIN! "Pamtiće se njen nemerljiv doprinos kulturi"

Foto: ATA images, Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće zbog smrti glumice Radojke Rade Đuričin, koja je preminula danas u 91. godini u Beogradu.

- Sa tugom sam primio vest o smrti Rade Đuričin, jedne od poslednjih glumačkih heroina zlatne generacije filmske i pozorišne umetnosti našeg podneblja. Njen umetnički pečat će se pamtiti, kao i nemerljiv doprinos kulturi u koju je utkala svoje uloge. Neka počiva u miru - napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na mreži Iks.

Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, preminula je danas u Beogradu.

Tokom svoje duge karijere, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a, Bitef teatra, Malog pozorišta "Duško Radović", Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma, i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.
Republika

Foto: ATAImages

 

Podsećamo, Rada Đuričin će biti sahranjena u svom rodnom Vršču, čime će biti ispunjena želja slavne umetnice. Dramska umetnica neće počivati u Aleji zaslužnih građana, po svojoj želji, već u rodnom kraju.

Poslednju ulogu ostvarila je u seriji "Radio Mileva" pre dve godine gde je tumačila lik tetka Banje.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu na Odseku za srpski jezik i književnost i glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Josipa Kulundžića zajedno sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

 

Debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1958. i to sa glavnom ulogom u predstavi „Dnevnik Ane Frank“. Bila je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1959. godine.

Publika je najviše pamti kao pozorišnu glumicu, oni stariji posebno po ulozi Rejmond Šandebiz u čuvenoj predstavi „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića u njenoj matičnoj kući. Napisala je knjigu – dnevnik „Tajna crne ruke“, svojevrstan pozorišni dokument o Ristiću i njegovoj kontroverznoj predstavi i nastanku alternativnog projekta KPGT – Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (15)

Loading
Milovan

04.09.2024 16:03

Neka joj je večna slava

Stefan

04.09.2024 16:04

Saucesce porodici Djuricin

Pero

04.09.2024 16:05

Iskreno saučešće porodici

Jovan

04.09.2024 16:07

Srbija ima dosta izuzetnih ljudi koji će ostati mnogo godina upamćeni po svojim doprinosima.