PREMIJER VUČEVIĆ STIGAO NA 19. BLEDSKI STRATEŠKI FORUM: Na panelu s Plenkovićem, Golobom, Spajićem i Ramom

Autor:

Vesti

02.09.2024

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među učesnicima dvodnevnog skupa na Bledu, koji se ove godine održava pod sloganom "Svet paralelnih realnosti", biće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najviši zvaničnici zapadnobalkanske šestorke.

PREMIJER VUČEVIĆ STIGAO NA 19. BLEDSKI STRATEŠKI FORUM: Na panelu s Plenkovićem, Golobom, Spajićem i Ramom

Foto: TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT

BLED  – Premijer Miloš Vučević stigao je na 19. Bledski strateški forum gde će učestvovati na liderskom panelu, koji će biti održan posle zvanične ceremonije otvaranja na kojoj će se obratiti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U uvodnom delu konferencije obratiće se i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Republika

Foto: TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT

 

 

Na liderskom panelu, pored predsednika Vlade Srbije, kako se navodi na portalu foruma, govoriće i predsednici vlada Slovenije Robert Golob, Crne Gore Milojko Spajić, Albanije Edi Rama i Hrvatske Andrej Plenković.

U fokusu će biti geopolitičke teme, između ostalog rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, proširenje Evropske unije, ali neće izostati ni ekonomske teme, a među njima je i zelena tranzicija.

Među učesnicima dvodnevnog skupa na Bledu, koji se ove godine održava pod sloganom "Svet paralelnih realnosti", biće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najviši zvaničnici zapadnobalkanske šestorke.

Forum će otvoriti predstavnice domaćina Slovenije - ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i predsednica Nataša Pirc Musar, a zatim će se obratiti generalni sekretar UN Antonio Gutereš (putem video poruke) i Fon der Lajen.

Foto: TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT

 

 

Crnu Goru će na Forumu predstavljati potpredsednik Vlade za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović, a Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Kosovo šefovi diplomatije - Elmedin Konaković, Timčo Mucunski i Donika Gervala-Švarc.

Nagradu Istaknuti partner Bledskog strateškog foruma za 2024. godinu premijer Golob će uručiti Juliji Navaljnoj, udovici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, predsednici Savetodavnog odbora Fondacije za borbu protiv korupcije.

Republika

Foto: TANJUG/ BSF/ TADEJ KREFT

 

 

Među učesnicima Foruma biće i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske, Gordan Grlić Radman i Peter Sijarto, i proslavljeni šahista Gari Kasparov, koosnivač Foruma Slobodna Rusija.

Godišnja konferencija Bledskog strateškog foruma, koja se tradicionalno održava na Bledu krajem avgusta ili početkom septembra, okuplja učesnike iz raznih oblasti radi razmene mišljenja i dolaska do ideja za prevazilaženje aktuelnih i budućih izazova.

BSF je međunarodna konferencija koja se kontinuirano održava na Bledu, Sloveniji, od 2006. godine.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading