JEDNA SLIKA SE MAKRONU POSEBNO SVIDELA! Iz Galerije Matice srpske poručio: Vratiću se ovde opet!

Autor:

Vesti

30.08.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron, francuski lider, u dvodnevnoj je poseti našoj zemlji.

JEDNA SLIKA SE MAKRONU POSEBNO SVIDELA! Iz Galerije Matice srpske poručio: Vratiću se ovde opet!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas nakon posete Galeriji Matice srpske u Novom Sadu da je impresivno videti sve te umetnike i da mu je predstavljalo zadovoljstvo što je bio u galeriji.

- Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođemo u galeriju u Novom Sadu. I kao što sam rekao timu i direktorki, jedino mi je žao što ne mogu da ostanem duže i moram da kažem da je impresivno videti sve te umetnike, gde vidimo kakav je način na koji nacija razmišlja i kako se ostvaruje kroz umetnike. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde - rekao je Makron za RTS. 

Na pitanje da li je ranije znao o odnosu srpske i francuske umetnosti, Makron je odgovorio da je bio svestan te veze i naglasio da je divno i uživo videti jasnu ilustraciju te veze. 

Nakon posete se oglasila i direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević.

- Ovo je bila velika čast i velika poseta. Dolazak jednog od najznačajnih državnika EU bilo je fenomenalno iskustvo. Bilo je divno videti kako naš muzej može da impresioniora jednog svetskog državnika. Moram priznati da je bio jako zainteresovan. Ono što mu je skrenulo pažnju jeste Đura Jakšić i njegov "Ustanak Crnogoraca". Najviše ga iznenadli zografsko slikarstvo.Posebno mu se svidela Ikona Blagovesti. Najponosnji je bio u sali 20. veka, kada smo govorili o parisko slikarskoj školi, tu je postao svestan o kulturnoj povezanosti naših zemalja. Predložila sam da se napravi jedna velika izložba srpske moderne umetnosti. Rekao je: "Doći ću ja ponovo." Poznato je da on mnogo voli muzeje, on je sam tražio da poseti Galeriju Matice Srpske. Postavljao je puno pitanja, od autora, šta je tema, iz kojih je godina, pokušavao je da to hronološki namesti. Bio je veoma zainteresovan i ne mogu da iščekam da vidim šta je napisao u knjigu utisaka. Rekao je da je oduševljen da vidi kako je jedan narod gradio nacionalni identitet kroz umetnost - rekla je Palkovljevićeva.

Predsednik Makron danas završava dvodnevnu posetu Srbiji, koju je juče započeo bilateralnim susretom dve delegacije u Palati Srbija u Beogradu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading