"ZABRINUTI SMO ZBOG JEDNOSTRANIH POTEZA PRIŠTINE"! Makron: "Posebno pratimo uslove u kojima žive Srbi na Kosovu"!

Autor:

Vesti

29.08.2024

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je čestitao Srbiji na odlukama koje je donela prošle godine, kako bi počela da sprovodi dogovore iz sporazuma potpisanog u Ohridu.

"ZABRINUTI SMO ZBOG JEDNOSTRANIH POTEZA PRIŠTINE"! Makron: "Posebno pratimo uslove u kojima žive Srbi na Kosovu"!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je zabrinut zbog nedavnih jednostranih poteza Prištine, navodeći da ti potezi ne šalju dobar znak.

Makron je na konferenciji za novinare u Palati Srbije kazao da će Francuska i Nemačka posebno pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu i da se zalažu za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

On je čestitao Srbiji na odlukama koje je donela prošle godine, kako bi počela da sprovodi dogovore iz sporazuma potpisanog u Ohridu. Podsetio je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Srbije Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo do sada.

Makron je naveo je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo u više glavnih gradova Evrope.

Ukazao je da to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa sa obe strane i ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rešenje.

U tom smislu, čestitao je srpskim organima na odlukama donetim krajem prošle godine, kako bi se počelo da saprovođenjem sporazuma iz Ohrida.

- Sa našim evropskim partnerima smo rekli koliko smo zabrintu zbog jednostranih poteza Kosova koji ne šalju dobar znak. Budite uvereni da će Franuska i dalje posebno pažljivo pratiti uslove u kojima živi srpska zejednica na Kosovu. U tom smislu, posebno smo privrženi fomiranju Zajednice srpskih opština.

 

Šta su još Vučić i Makron pričali na zajedničkoj konferenciji za medije pročitajte na ovom linku. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Marko

29.08.2024 21:45

Treba spustiti Prištinu na fabrička podešavanja!

Mirko

29.08.2024 21:45

Lepo je cuti da se Makron zalaze za nase gradjane na Kosovu i Metohiji i da pruza podrsku nasoj zemlji na tom polju

Jovana

29.08.2024 21:46

Samo da se sacuva mir naseg naroda dole na KiM

Marko

29.08.2024 21:54

Ono što je predsednik Makron rekao o zabrinutosti zbog jednostranih poteza Prištine i njegovoj podršci formiranju Zajednice srpskih opština pokazuje odgovoran pristup u rešavanju pitanja na Balkanu.