FRANCUSKA I SRBIJA POTPISUJU VAŽNE SPORAZUME! Sledi obraćanje Vučića i Makrona!

Autor:

Vesti

29.08.2024

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je ranije izjavio da bi kupovina 12 Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

FRANCUSKA I SRBIJA POTPISUJU VAŽNE SPORAZUME! Sledi obraćanje Vučića i Makrona!

Foto: TV Pink/printscreen

Francuski predsednik Emanuel Maron sleteo je u Beograd u dvodnevnu posetu Srbiji. 

20.00 - Završen sastanak

U toku je Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata

Pjer Košar i Siniša Mali prvi su razmenili potpisane bilateralne sporazume, potom Irena Vujović i Paskal Pele.

18.45 - Počeo razgovor Vučića i Makrona

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji, počeo je u Palati Srbija oko 18.45 časova.

Republika

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

 

Francuski predsednik u Srbiju došao je na poziv predsednika Vučića, a očekuje se da će se ta poseta dalje produbiti bilateralne odnose dveju zemalja i ojačati saradnju u više oblasti.

 

Kako se očekuje, razgovoru dvojice predsednika trebalo bi da dominiraju ekonomske, energetske i vojne teme, pre svega kupovina francuskih borbenih aviona Rafala.

 

 

Vučić je ranije izjavio da bi kupovina 12 Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku. Mediji citiraju i izjavu predsednika Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana. On je, takođe, rekao da, što se tiče posete francuskog predsednika, imamo mnogo sporazuma, mnogo stvari na kojima radimo.

Republika

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

 

- Jedan od njih je i sporazum sa francuskom elektrokompanijom. Trudimo se da pronađemo rešenje da za sedam, osam ili 10 godina ne budemo zemlja bez električne energije. Mnoge će zemlje imati probleme sa električnom energijom. Nama tek dolaze elektrifikacija od pruga do automobila električnih i punjača, neophodnih svuda, do 5G mreža - rekao je nedavno Vučić.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da se, tokom posete predsednika Francuske, očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

 

Očekuje se da će biti reči i o evropskim integracijama Srbije, a to je potvrdio šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre koji je ocenio kao veoma pozitivnu vest dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd i naglasio da je poseta važna i u kontekstu evrointegracija.

 

- Mislim da je dolazak čelnika jedne zemlje EU Srbiju veoma pozitivna vest. To je važno u kontekstu evropskog puta Srbije -  rekao je Žiofre. Kada je reč o ekonomiji, investicije francuskih kompanija u Srbiji su porasle na više milijardi evra, a razmena roba i usluga sa Francuskom je veća od dve milijarde evra, podaci su Privredne komore Srbije. Nakon razgovora Vučića i Makrona, oko 19.40 sati, uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

18.30 - Svečani doček ispred Palate Srbija

Republika

Foto: RTS/printscreen

 

 

Predsednik Srbije i predsednik Francuske dočekani su uz stroj počasnog bataljona garde i crveni tepih.

 

Intonirane su himne Francuske i Srbije, nakon čega su Vučić i Makron jedno drugome predstavili članove svojih delegacija, a potom će uslediti tet-a-tet sastanak.

 

18.05 - Stigao Makron

Makron je u Beograd stigao oko 18 sati.

Francuski predsednik sleteo je u pratnji "lovaca", a nakon srdačnog susreta sa predsednikom Vučićem uputili su se ka Palati Srbija gde će razgovarati o brojnim važnim temama.

 

 

 

On će danas i sutra boraviti u poseti Srbiji

 

Odmah nakon završetka ceremonije sledi sastanak dvojice predsednika, a zatim ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata.

Potpisivanje više važnih dokumenata

Premijer Miloš Vučević izjavio je da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji biti potpisano mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života.

Biće razgovora i o evropskoj perspektivi Srbije, dodao je Vučević i precizirao da će biti razgovora o tome "kako predsednik Makron kao predsednik jedne od dve najjače zemlje članice Evropske unije vidi dalju perspektivu Srbije".

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona biće u 18.45. Nakon čega će od 19.40 uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45.

Drugog dana posete, Makron će otići u Novi Sad gde će posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Prema programu drugog dana posete, od 15.30 uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 očekuje se ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednik Vučić u zvaničnoj poseti Parizu boravio je u aprilu ove godine.

Vučić i Makron su se sreli i tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Ljiljana

29.08.2024 18:13

Dobrodošli dragi predsedniče

Igor

29.08.2024 18:17

Od velikog značaja je saradnja između Srbije i Francuske

Olivera

29.08.2024 18:19

Vučić je srdačno dočekao predsednika Makrona. Ovaj prijem pokazuje toplinu i snagu naših odnosa sa Francuskom.

Marko

29.08.2024 18:20

Ovakvi srdačni dočeci su od velike važnosti za izgradnju i jačanje međunarodnih odnosa.