PREMIJER VUČEVIĆ U MANASTIRU TUMANE ZA VELIKI PRAZNIK: "Kada smo kao narod i država imali veru u Boga, mi smo tada pobeđivali" (FOTO)

Autor:

Vesti

21.08.2024

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srećan praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih, i puno mi je srce što sam danas u manastiru Tumane, sa svojim narodom"

PREMIJER VUČEVIĆ U MANASTIRU TUMANE ZA VELIKI PRAZNIK: "Kada smo kao narod i država imali veru u Boga, mi smo tada pobeđivali" (FOTO)

Foto: instagram.com/milosvucevic

Premijer Republike Srbije pridružio se danas ogromnom broju vernika u manastiru Tumane, u kome se danas slave tumanski svetitelji Zosim i Jakov.

- Dolazim kao običan čovek, i uvek mi je puno srce i duša pozitivne energije, i vere koja nam je preko potrebna u ovom vremenima. Ja ne krijem da sam verujući čovek, sa mnogo mana, kao i svi ljudi. Uvek kada smo kao narod i država imali veru u Boga, kada se nismo odrekli Boga, kada smo znali da postoji jedinstvo države, Crkve i naroda, mi smo tada pobeđivali. - poručio je premijer Vučević iz Tumana.

On je jasno poručio da će on lično uvek biti zagovornik takve politike.

- U manastir Tumane dolaze i ljudi koji nisu pravosvalne vere. Dolaze i naša braća muslimani, i druge veroispovesti, da pronađu utehu, nadu, veru... Srećan praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih, i puno mi je srce što sam danas u manastiru Tumane, sa svojim narodom. - napisao je premijer na Instagramu.

 

 

Ko se danas praznuje u manastiru Tumane

O životu i podvizima Prepodobnog Zosima Tumanskog nema sačuvanih istorijskih podataka, osim narodnih predanja o njegovoj nedužnoj smrti, koja su zabeležena tek u XIX veku. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

Po predanju, u Srbiju je došao sa svojim duhovnim učiteljem Svetim Grigorijem Gornjačkim u Gornjačku klisuru, odakle je vremenom, želeći usamljeniji i skrovitiji život, prešao u Podunavlje, nastanivši se u nepristupačnim tumanskim šumama, koje do danas postoje. Za mesto svoga tihovanja odabrao je pećinu isposnicu u kojoj je uredio prostor za život i bogosluženje.

Podvizavajući se revnosno i istrajno, nije ostao nepoznat narodu, koji je sa ljubavlju zapamtio ime i mesto njegovog podviga. U narodu braničevskog kraja vekovima živi predanje da se Prepodobni Zosim Sinait upokojio kada ga je nehotice ranio Miloš Obilić, koji je imao dvor u neposrednoj blizini Manastira Tumane i koji je u njegovoj okolini obično lovio. Svi putopisci koji su se našli u Tumanu tokom XIX veka sa manje i više detalja opisali su spomenuto predanje.

Republika

Foto: Printscreen

Sveti Jakov Tumanski i Prepodobni Zosim Tumanski

Sveti Jakov Tumanski, rođen kao Rade u selu Kušiću, na padinama Ravne Gore, na ovom svetu je ostvario mnogo toga što bi za mnoge predstavljalo vrh životnih uspeha. Dva doktorata u Francuskoj, ambasadorski položaj u Parizu i život posvećen medicinskim i pravnim naukama nisu bili dovoljni da zadrže dušu ovog čoveka u svetovnom životu. Sudbina ga je vodila ka duhovnim visinama, a na tom putu, ključna tačka bio je susret sa svetim Vladikom Nikolajem Velimirovićem, koji je uticao na Rada da se posveti Crkvi.

Kao monah Jakov, služio je sa Vladikom Nikolajem, pisao, prevodio i širio reč Božiju među vernim narodom, čak i u najtežim vremenima. Njegova vera i revnost nisu mogli biti ugušeni ni pod komunističkom vlašću, koja je nastojala da uguši glas onih koji su sledili Hrista. Prebijen na putu između Požarevca i Rabrova, ovaj svetitelj položio je život svoj, svedočeći o svojoj vernosti do samog kraja. Iako sabrat Manastira Žiče, po svojoj želji sahranjen je u Manastiru Tumane.

Mošti Svetog Jakova Tumanskog, otkrivene su netruležne 2014. godine i tako su postale svedočanstvo njegove svetosti i Božijeg blagoslova. Već godinama, oni koji sa verom pristupaju njegovim moštima u Manastiru Tumane, svedoče o čudesnim isceljenjima i duhovnoj utehi. Ovaj dan posvećen njemu podseća nas na silu vere i nadu koju nam donose svetitelji, čiji životni putovi, iako prepuni iskušenja, vode ka večnom životu u Hristu.

Neka molitve Svetom Zosimu Tumanskom i Svetom Jakovu Tumanskom budu uteha i donesu spasenje svima koji im se sa verom obraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading