JEDAN POGREŠAN KORAK DELI GA OD AMBISA, AMERI MU VEĆ NAŠLI ZAMENU! Kurti svojim maničnim ponašanjem sebi iskopao raku, Vašington izgubio strpljenje

Autor:

Vesti

20.08.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj političke karijere Aljbina Kurtija može doći jako brzo, čeka se njegov sledeći potez

JEDAN POGREŠAN KORAK DELI GA OD AMBISA, AMERI MU VEĆ NAŠLI ZAMENU! Kurti svojim maničnim ponašanjem sebi iskopao raku, Vašington izgubio strpljenje

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa" smatra da sastanak kandidata DPK za premijera privremenih prištinskih institucija Bedri Hamze sa novim američkim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom predstavlja jasnu poruku vlastima u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Ocenjuje za Kosovo onlajn da bi, ako ne dođe do promene u političkom pristupu Prištine, američke vlasti mogle tražiti druge partnere, pa čak i da se umešaju u izbore.

- Sastanak koji je imao gospodin Hamza sa američkim izaslanikom za Evropu i Zapadni Balkan, tumačim kao jednu poruku koja je poslata vlastima u Prištini, pre svega imajući u vidu prethodne nesuglasice koje je vlada imala sa američkom administracijom, koje su više nego evidentne i kroz saopštenja koje smo imali od Stejt departmenta. Dakle, u ovom trenutku nema konstruktivnog dijaloga i saradnje i mislim da je ovaj sastanak poruka pre svega za vlasti u Prištini, da ukoliko ne dođe do promene odnosa političkog pristupa, da će SAD pokušati da nađu druge partnere - kaže Milenković.

Podseća da je i u prethodnom periodu bivši izaslanik SAD Gabrijel Eskobar slao poruke da će, ukoliko SAD trenutno nema partnera u Prištini, oni pokušati da pronađu adekvatnog.

- I zaista mislim da je to jedna poruka. Sad, koliko će ona biti shvaćena od vlasti u Prištini, koliko će se taj pristup promeniti, nisam siguran, ali svakako to tumačim kao jasnu poruku i očekujem da u narodnom periodu, ukoliko ne dođe do nekih promena iz Prištine, da će se ove poruke dodatno ojačati i da će se na neki način SAD umešati u predizborni proces i možda potpomognuti nekog kandidata - navodi sagovornik portala Kosovo onlajn.

Ocenjuje da sastanak Hamze i Kasanofa nije usmeren na Srbiju, već da se radi o poruci za unutrašnju političku scenu na tzv. Kosovu.

Prema njegovim rečima, postoji vidna politička tenzija između Hamze i stranke Samoopredeljenje koja se ogleda i kroz nedavne događaje, poput pitanja otvaranja mosta na Ibru.

- Hamza pokušava da bude partner međunarodnoj zajednici dok Samopredeljenje gura tu neku svoju priču i kroz neko političko postupanje, kroz jednostrane poteze, pokušava da ostvari dodatne poene u nekim glasačkim krugovima, ali i na neki način da ospori protivkandidate - kaže Milenković.

Kada je reč o predstojećim izborima, Milenković ističe da su izbori na tzv. Kosovu ključni za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Veruje da bi, ako Samoopredeljenje ponovo dođe na vlast, moglo doći do daljeg pogoršanja odnosa sa SAD, naročito nakon američkih izbora.

- Čini mi se da u ovom trenutku građani na Kosovu ne prepoznaju tu opasnost, ali ta opasnost postoji, pogotovo ako dođe do promena u američkoj administracijii. Mislim da može doći do dodatnih političkih promena čak i do nepovoljnije pozicije Kosova u tim procesima. Dakle, ukoliko Samoopredeljenje ponovo bude na vlasti, očekujem da se odnosi dodatno pogoršaju. Jednostavno, nismo imali do sada konstruktivni pristup i odatle vidim taj značaj koji SAD pridaju potencijalnim kandidatima za prestojeće izbore na Kosovu - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading