PUNA PODRŠKA VUČIĆU ZA DALJI RAZVOJ SRBIJE! INTERVJU: MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ ZA NAŠ LIST

Autor:

Vesti

19.08.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isfrustrirani predstavnici opozicije pokazali su da nisu iskreni u legitimnoj borbi za zaštitu životne sredine

PUNA PODRŠKA VUČIĆU ZA DALJI RAZVOJ SRBIJE! INTERVJU: MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ ZA NAŠ LIST

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević u intervjuu za Srpski telegraf istakao je punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim naporima da na državnički i odgovoran način predstavi građanima planove i aktivnosti države kada je u pitanju najavljeno otvaranje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji.

PONUDA EKSPERTIMA

- Posvećenost dijalogu sa građanima i spremnost da lično sasluša njihove brige i strahove vezane za najavljeno otvaranje rudnika litijuma, pokazuje istinsku brigu predsednika Vučića za svakog našeg građanina. Predsednik je, na jasan i odgovoran način, svima stavio do znanja da će država preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurala najviše standarde zaštite životne sredine, i na taj način obezbedila da, kada je u pitanju projekat "Jadar", zdravlje građana bude na prvom mestu. Ističem spremnost predsednika da sasluša argumente onih koji su vodili proteste protiv otvaranja rudnika, kao i njegovu ponudu stručnjacima koji imaju drugačija mišljenja da postanu deo ekspertskog tima i da svi zajedno donesemo najbolju odluku koja će omogućiti da razvijamo našu privredu na odgovoran i održiv način, uz puno poštovanje svih ekoloških standarda i u stalnom dijalogu sa građanima.

Ipak, vidimo da deo onih koji su organizovali proteste ne žele razgovor sa predsednikom. Zbog čega je tako?

- Jasan je cilj onih koji nemaju hrabrosti za argumentovanu i demokratsku raspravu. Politički manipulatori, kalkulanti, isfrustrirani predstavnici samozvane opozicije, otvoreno su pokazali da im ni na koji način nije stalo do napretka Srbije niti su iskreni u legitimnoj borbi za zaštitu životne sredine. Definitivno su još jednom potvrdili da su isključivo politički motivisani sa jednim jedinim ciljem - rušenje predsednika republike i Vlade Srbije na ulici i uličarskim metodama, mimo volje većine građana Srbije. Otvoreno žele da zaustave svaki napredak i prosperitet naše zemlje. Srbija ne sme i neće da stane. Srbija mora da napreduje i da se razvija u interesu sve naše dece, a u inat onima koji bi da je ponovo zaustave, pljačkaju i siromaše.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar Đorđe Milićević

Slogom protiv velikih pritisaka

Krajem avgusta organizujete veliko okupljanje dijaspore u Beogradu, pod nazivom "Jedinstvo i snaga - Srbija". Šta je cilj tog skupa?

- Izazovi i pritisci kojima je izložen srpski narod, Republika Srbija i Republika Srpska, biće sve jači u periodu koji je pred nama. Stoga je jako važno da sačuvamo jedinstvo, jer uvek smo bili jaki onoliko koliko smo jedinstveni. Neophodno je jedinstvo i sloga o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima ne samo ovde među nama koji živimo u Srbiji, već i jedinstvo svih naših sunarodnika koji žive van Srbije. Zato mislim da je potpuno adekvatan i potpuno prikladan naziv trodnevne manifestacije koja će biti održana u Domu Narodne skupštine, a na kojoj će učestvovati više od 250 predstavnika srpskih udruženja iz celog sveta. Ključne teme skupa biće "Skok u budućnost - Srbija 2027 i uloga dijaspore", povratak mladih naučnika, kao i uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa.

Kakva je uloga stranih službi u organizaciji tih protesta?

- Očigledan je plan i strategija skovana u inostranstvu da se iskoristi strah građana i njihova zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu. Kroz dobro pripremljenu hajku na društvenim mrežama i tajkunskim medijima, podržani i instruisani iz stranih centara moći, neodgovorni pojedinci iz samozvane opozicije krenuli su u još jednu akciju rušenja vlasti, ovog puta iskoristivši priču o litijumu, kao što su svojevremeno najgrublje zloupotrebili emocije građana nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar". Apelujem na narod da ne naseda na laži i manipulacije samozvanih opozicionara, već da jasno i racionalno razluči ko konstantno, predano i odlučno radi na prosperitetu Srbije, i ko brine o svakom njenom građaninu, a ko za račun stranih sponzora i zarad sitnih ličnih interesa urušava svaki napredak naše zemlje. Uostalom, neka građani Srbije dobro razmisle zašto mediji iz Zagreba, Sarajeva i Prištine tako zdušno podržavaju proteste u našoj zemlji. I zašto otvoreno kroz svoje naslove i tekstove priželjkuju bratoubilački rat u Srbiji. Mislim da je sve više nego jasno...

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar Đorđe Milićević

DIJASPORA PONOSNA NA POREKLO

Kao ministar zadužen za odnose sa dijasporom, već drugu godinu zaredom organizujete širom Srbije kampove za decu iz dijaspore. Koliko ste zadovoljni rezultatima tog projekta i zbog čega je on značajan?

- Najveće bogatstvo koje sam stekao baveći se ovim poslom je upravo to što sam upoznao svu tu decu koja su došla u ove kampove i što sam postao prijatelj sa nekima od njih. Kroz razgovore sa ovim mališanima, a sasvim sigurno, barem nakratko, razgovarao sam sa više od hiljadu njih iz različitih delova regiona i Evrope, stekao sam čvrsto uverenje da naš narod i naša zemlja ne treba da brinu za svoju budućnost. Ostvarili smo ono što je bio cilj ovih kampova, kroz koje je za ove dve godine prošlo blizu 10.000 dece. Taj cilj je bio da naša deca iz rasejanja usavrše znanje maternjeg jezika i ćiriličkog pisma, da se dodatno upoznaju sa svojom tradicijom, kulturom, istorijom i da kroz igru i druženje jačaju osećaj zajedništva i patriotski duh. Sa sigurnošću mogu da kažem da smo uspeli u tome i da su sva naša deca, gde god živela, ponosna na svoje srpsko poreklo i da će, gde god živeli, uvek činiti sve što mogu za napredak svoje otadžbine. Takođe, verujem da će mnogi od njih po završetku školovanja u inostranstvu poželeti da se vrate u Srbiju da ovde primene svoje znanje i iskustvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading