LAJČAK O MOSTU NA IBRU: Nametanje odluke protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa

Autor:

Vesti

14.08.2024

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lajčak je na društvenoj mreži "X" napisao da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Mitrovici mora razgovarati u dijalogu koji vodi EU

LAJČAK O MOSTU NA IBRU: Nametanje odluke protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je večeras da nametanje odluke o otvaranju mosta na Ibru protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji odnosa, te dodao da će se o tom pitanju razgovarati na sledećem sastanku u Briselu.

Lajčak je na društvenoj mreži "X" napisao da je EU više puta naglašavala da se o pitanju mosta u Mitrovici mora razgovarati u dijalogu koji vodi EU.

 

 

"Optužbe da je EU protiv otvaranja mosta ili da je promenila stav su obmanjujući", naveo je Lajčak.

Ukazao je da nametanje odluke protiv volje građana koji su tom odlukom pogođeni ne doprinosi normalizaciji odnosa.

"Dobro upravljanje razume osetljivost manjine. Kako da sprovedemo dogovor o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sledećem sastanku u Briselu", dodao je Lajčak.

Petković: Kurti i Bisljimi samo hoće sukobe

Podsetimo, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi očigledno samo hoće sukobe, jer ih ne interesuju sporazumi, zbog čega ni reč nisu rekli o obavezama Prištine koje i dalje nisu ispunjene kao uslov za otvaranje mosta i da o tome ćute "kao zaliveni".

On je to napisao na društvenoj mreži Iks, a povodom Bisljimijeve izjave da otvaranje mosta preko reke Ibar nije jednostrana odluka Prištine, niti nerešeno pitanje u dijalogu, već "osnovni zahtev sporazuma između Beograda i Prištine uz posredovanje EU".

"Albanski političari su i 2014. govorili da most na Ibru treba da povezuje ljude, a u praksi radili sve suprotno. Kada su Srbi juna 2014. uklonili barikade s mosta, mase albanskih ekstremista su htele da nagrnu i proteraju Srbe sa severa koji su se odbranili dizanjem 'Parka mira'. Uklanjanje 'Parka mira', a potom i uslovi za rekonstrukciju i otvaranje mosta su precizno dogovoreni sporazumima iz 2015. i 2016. godine. U oba slučaja, pre dogovora o otvaranju mosta sporazumima je predviđeno da Priština mora da sprovede razgraničenje u Suvom Dolu i da stanje bezbednosti treba da bude takvo da otvaranje mosta ne dovede do novih sukoba i nesreća", napisao je Petković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading