SUNOVRAT: JE L' OVO SAD PROFESIONALNO IZVEŠTAVANJE? Šolakovi mediji nacrtali metu na čelu prekršajnom sudiji

Autor:

Vesti

13.08.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je, inače, viša instanca ukinula Milutinovićevu presudu kojom je jedan aktivista osuđen na 40 dana zatvora, a druga dvojica na po 30, te je naloženo da im se sudi ponovo

SUNOVRAT: JE L' OVO SAD PROFESIONALNO IZVEŠTAVANJE? Šolakovi mediji nacrtali metu na čelu prekršajnom sudiji

Foto: Printscreen

Nema te vesti - od političke do vremenske prognoze, da mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka ne drže slovo kako treba da se radi, šta su pravila struke i da li je bilo kršenje Etičkog kodeksa novinara.

E sad su isti ti mediji, te moralne vertikale novinarstva, objavili tekst o sudiji Prekršajnog suda Goranu Milutinoviću kojim mu doslovno crtaju metu na čelu.

Naime, Nova i N1 objavile su tekst o Milutinoviću sa sve nadnaslovom, odnosno naslovom: "Ko je 'prekršajac' koji je izrekao drakonske kazne ekološkim aktivistima?"

U opširnom tekstu navodi se da je Milutinović izrekao kazne učesnicima protesta protiv "Rio Tinta" zbog narušavanja javnog reda i mira, kao i kazne koje je izrekao na ranijim protestima - onom iz 2020, kada su okupljeni protestovali zbog pooštravanja mera protiv koronavirusa.

Ispada kao da mu je "specijalizacija" hapšenje jadnih, nevinih aktivista, a ne ljudi koji jesu kršili javni red i mir i, samim tim, bili svesni da će možda morati i da odgovaraju pred zakonom.

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da ovaj tekst Šolakovih medija jeste crtanje mete na čelo pomenutom sudiji:

- Ovo predstavlja nedopustiv pritisak na pravosuđe i predstavlja crtanje mete na čelo sudiji koji je postupao u tim slučajevima. Mediji koji su objavili ovo nisu pozvani da sude jer nisu imali uvid u ranije slučajeve da bi mogli da sude o meri tih sudskih postupaka. Dakle, od suštinske je važnosti da sačuvamo nezavisnost pravosuđa i sudija u donošenju sudskih odluka.

Danas je, inače, viša instanca ukinula Milutinovićevu presudu kojom je jedan aktivista osuđen na 40 dana zatvora, a druga dvojica na po 30, te je naloženo da im se sudi ponovo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (24)

Loading
Ivana

13.08.2024 22:36

U ovoj državi još uvek postoje zakoni,i zahvaljujući njima narod treba da se oseća bezbedno.

Ena

13.08.2024 22:57

Medije koji rade ovakve stvari treba najoštrije kazniti.

Bojan

13.08.2024 23:03

Opozicioni mediji su odavno izgubili osecaj sa samokontrolu. Kada su u pitanju napadi na one koji ne misle kao oni nemaju meru, niti se drze istine i cinjenica niti im je istina bitna, bitno je samo siriti paniku i targetirati nevine ljude koji samo rade svoj posao

Mira

13.08.2024 23:05

Izgrednike treba adekvatno kazniti