Šolakov direktor na optuženičkoj klupi!

Autor:

Vesti

06.08.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema kraja skandalima sa tajkunskom Junajted Grupom u Severnoj Makedoniji

Šolakov direktor na optuženičkoj klupi!

Foto: Printscreen/Kanal 5 Televizija

Posle otvaranja istrage povodom sumnji za organizovani kriminal i optužnice zbog zloupotrebe službenog položaja, glavni čovek Dragana Šolaka u toj zemlji sada se tereti i za TV pirateriju!

Naime, na zahtev TV Kanal 5 iz Skoplja podignuta je optužnica protiv Nikole Taseva, direktora Total TV Severna Makedonija, zbog neovlašćenog emitovanja programa te televizije.

Republika

Foto: Printscreen/Kanal 5 Televizija

Optužnica protiv Taseva i Total TV-a

Kako je Kanal 5 juče objavio, Total TV je više od godinu dana, od novembra 2021. do marta 2023, kao telekomunikacioni operater i preko digitalne EON platforme emitovao sadržaje ove televizije bez bilo kakvog ugovora i dogovora, čime je “neovlašćeno prisvojio tuđe autorsko pravo sa namerom da ostvari protivpravnu materijalnu korist”.

Direktor Total TV već optužen

 

Republika

Foto: Printscreen/Kanal 5 Televizija

Nikola Tasev

Nikola Tasev, glavni čovek Dragana Šolaka u Severnoj Makedoniji, u odvojenom krivičnom predmetu je optužen za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

Protiv direktora Total TV podignuta je optužnica kojom se tereti da je od 2015. do 2017, suprotno zakonu, zaključivao ugovore bez sazivanja Skupštine akcionara i naneo štetu pravnom licu u iznosu većem od 500.000 evra.
- U ovom slučaju nisam došla do elemenata koji su potrebni da predmet dostavim tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Što se tiče drugih mogućih postupaka, takve situacije će biti pažljivo razmatrane i u skladu s tim će se postupati prema zakonu - izjavila je prošle godine makedonski javni tužilac Lidija Raičević.

Generalni direktor Kanala 5 Ivan Mirčevski pohvalio je pravosuđe Severne Makedonije “zbog hrabrosti da procesuira ovaj slučaj”.

- Ovde je reč o krivičnom delu povrede autorskih i srodnih prava. Ono što je Total TV uradio je slučaj klasične TV piraterije, jer su reemitovali naš program bez dozvole. Dostavili smo brdo dokaznog materijala i sada očekujemo da sud donese odluku koja će biti u skladu i sa pravom i sa pravdom. Vreme je da se galopirajućoj pirateriji u ovoj zemlji konačno stane na kraj - izjavio je Mirčevski.

Kanal 5 je televizija sa nacionalnom frekvencijom i postoji još od 1998. godine, a Total TV je firma iz sastava tajkunske Junajted Grupe.

Republika

Foto: Printscreen/Kanal 5 Televizija

Optužnica protiv Taseva i Total TV-a

Daleko od toga da je ovo kraj problemima Šolakove grupacije u Severnoj Makedoniji!
U oktobru prošle godine, u Skoplju je objavljeno da su Total TV i njeni vlasnici osumnjičeni za organizovani kriminal, zbog čega je u prostorije tog operatera ušla finansijska policija, izvršila pretres i zaplenila potencijalni dokazni materijal.

Skandali svuda gde posluju

 
Dragan Šolak i njegova poslovno-kriminalna grupacija predmet su skandala, uključujući sumnje za krivična dela, svuda gde imaju biznis
Javnost u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj i Bugarskoj duži niz godina bavi se mogućnošću da su gazda Šolak i njegovi saradnici, u cilju izbegavanja plaćanja poreza i drugih naknada, ali i zarad dobijanja unosnih poslova, umešani u težak kriminal.
Uz to, jedan od ključnih ljudi Dragana Šolaka, švajcarski mešetar Volfram Kuoni, predmet je istrage u Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu zbog sumnjivih poslova za ruske i ukrajinske tajkune bliske Kremlju.

S obzirom na to da je istraga u toku, zvaničnih informacija još nema, ali kako se nezvanično saznaje razlog su “određene finansijske malverzacije”, dok makedonske vlasti sve vode kao slučaj udružene organizovane kriminalne grupe.

U istragu je uključeno čak oko pedeset finansijskih inspektora, radi se o višegodišnjim zloupotrebama i ogromnim novčanim iznosima, a ispituju se krivična odgovornost kako Total TV tako i Junajted Grupe kao vlasnika, ističu iz Skoplja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading