KURTI PO HRVATSKOM MODELU PRIPREMA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA SA KOSMETA?! Na godišnjicu Oluje, prištinski kabadahija povadio TAJNE SPISKOVE

Autor:

Vesti

05.08.2024

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Svako može da bude uhapšen, i žene će doći na red"

KURTI PO HRVATSKOM MODELU PRIPREMA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA SA KOSMETA?! Na godišnjicu Oluje, prištinski kabadahija povadio TAJNE SPISKOVE

Foto: Tanjug/AP

Režim u Prištini nastavlja da sprovodi teror nad našim narodom, a lista onih koje pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine privode i mesecima drže u pritvoru sve je duža i potresnija.

Ne zaustavlja se teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM! Tokom vikenda ponovo su uhapšeni Srbi zbog navodnih zločina tokom 1999, a prema rečima očevidaca, policajci su imali spiskove za hapšenje i tokom agresivnog privođenja nisu štedeli ni invalide. Prema oceni nekadašnjeg direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića, Kurti se očito neće zaustaviti u daljem brutalnom progonu srpskog naroda.

Hronologija Deveto neosnovano hapšenje od početka godine

4. mart - Kosovska policija uhapsila je Živorada N. u Kosovskoj Mitrovici zbog navodnog ratnog zločina

13. april - Kosovska policija je na administrativnom prelazu Brnjak bez pravnog osnova uhapsila Srećka Sofronijevića iz Zvečana, koga su pripadnici ROSU ranili iz vatrenog oružja pre tri godine

27. april - Na administrativnom prelazu Brnjak uhapšen je Jusuf Šujak (1966), bošnjačke nacionalnosti, iz Novog Pazara, pod sumnjom da je počinio navodni ratni zločin

10. maj - Kosovska policija je na administrativnom prelazu Jarinje uhapsila Slobodana Miletića iz Zvečana bez jasnog obrazloženja

19. jun - Na Bistričkom mostu uhapšen je Lazar D. zbog prošlogodišnjih događaja ispred Opštine Zvečan

27. jun - Kosovska policija uhapsila je Srđana Lazovića iz Leposavića zbog navodnih ratnih zločina

07. jul - Kosovska policija privela je četiri maloletna mladića koji su lepili nalepnice sa obeležjima Crvene zvezde, zbog navodnog "izazivanja mržnje"

22. jul - Na prelazu Merdare uhapšen je Saša Z. (39) iz Beograda koji je trebalo da učestvuje na memorijalnom turniru povodom obeležavanja 25 godina od stradanja 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku

Naime, petorica Srba uhapšeni su u subotu kod Gnjilana zbog navodnih ratnih zločina, a sud u Prištini odredio im je meru pritvora u trajanju do mesec dana. Kako je opisao Petar Cvetković, sin jednog od uhapšenih Dragana (65), u ranim jutarnjim satima pripadnici specijalne jedinice ROSU, naoružani dugim cevima, upali su u njihovu kuću u Pasjanu i odveli njegovog oca. Inače, Dragan je invalid i hoda na štakama, što je posledica moždanog udara, zbog kojeg je u invalidskoj penziji, u koju je otišao kao vozač u tamošnjem zdravstvenom centru.

Republika

Foto: Profimedia

Pripadnik ROSU

U ovom sinhronizovanom upadu u Pasjane, pored Dragana, iz svojih domova praktično su oteti i Dragan Ničić, Miloš Šošić, Slobodan Jevtić, kao i Nenad Stojanović iz sela Bosce kod Kosovske Kamenice. Svi oni, porodični ljudi i domaćini, terete se za navodni ratni zločin, kao i gotovo svi ostali koji su poslednjih meseci uhapšeni na KiM.

Kako su ukazali iz Kancelarije za KiM, na čijem je čelu Petar Petković, Srbi su uhapšeni pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema, žive na svom kućnom pragu, a sve je urađeno po direktnom Kurtijevom nalogu. Oni su napomenuli i da je, prema rečima očevidaca, policija ROSU kod sebe imala spiskove Srba za hapšenje, što, kako kažu, jasno govori da su privedeni arbitrarno, po političkom ključu, na osnovu tajnih lista.

Republika

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press Profime

Aljbin Kurti

- Tokom upada u kuće srpskih domaćina albanski policajci vršili su premetačinu, razbijali vrata, udarali i maltretirali starije ljude u prisustvu njihove dece i unučadi - rekli su.

Inače, deluje da se ide po hrvatskom modelu, imajući u vidu da su i oni prethodnih godina na osnovu spiskova hapsili Srbe za navodne ratne zločine, pa pritom pritvarali i one kojih čak na spiskovima nije ni bilo.

Nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović za Kurir kaže da je ovo samo nastavak pokušaja etničkog čišćenja Srba s teritorije KiM, te da situacija postaje neizdrživa.

- Ovo je zaista više neizdrživo, svako može da bude uhapšen, i žene će doći na red, vrtimo se u spirali nasilja koje se samo povećava. Nasilje, teror i diktatura Kurtija, koji su etnički motivisani, ne da ne prestaju već se samo pojačavaju uprkos reakcijama međunarodne zajednice. Jasno je odavno da je jedini plan i program Kurtija i Prištine proterivanje, odnosno etničko čišćenje Srba i rade to planski i sistematski - ističe Ivanović.

Kako kaže, do sada su hapšenja bila pojedinačna, ali se sada intenzitet hapšenja pojačava.

- Očito nisu zadovoljni što je "samo" 14 odsto Srba napustilo Kosovo za godinu dana, već im treba žešće iseljavanje, što postižu nasiljem. Ove optužbe za ratne zločine uz lažne ili pak nepostojeće svedoke su prava invazija. Sve u svemu, ova spirala nasilja je došla do devetog kruga pakla za Srbe u režiji Albanaca - zaključio je Ivanović.

Advokatica uhapšenih: Nije precizirano šta su navodno učinili

Petorica uhapšenih Srba terete se da su 5. aprila1999. godine navodno izvršili krivično delo, ali bez preciziranja šta je počinjeno i prema kome.

- Odbrana je saglasna da apsolutno ne postoji individualizacija dela ni na strani osumnjičenih ni na strani oštećenih. Sva petorica Srba žive na Kosovu i Metohiji, nikad nisu bili u bekstvu i prvi put je protiv njih pokrenut postupak 25 godina nakon što se delo navodno desilo - istakla je za Novosti advokatica Jovana Filipović i dodala da će odbrana podneti žalbu na odluku o pritvoru.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading