"BIVŠA VLAST JE MENJALA ZAKON DA BI RIO TINTO DOBIO EKSPLOATACIONO PRAVO"! Ana Brnabić otkrila svo licemerje opozicije!

Autor:

Vesti

04.08.2024

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da smo promenili zakone na neki način, ti zakoni ne bi mogli retroaktivno da se primene za projekat Jadar i za Rio Tinto, rekla je Brnabić.

"BIVŠA VLAST JE MENJALA ZAKON DA BI RIO TINTO DOBIO EKSPLOATACIONO PRAVO"! Ana Brnabić otkrila svo licemerje opozicije!

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prethodna vlast, promenama zakona 2006. i 2011, de jure dala eksploataciona prava Rio Tintu, pošto je zakon promenila tako da samo onaj ko ima istražna prava može da dobije i eksploataciona prava i naglasila da je to priznao i profesor geologije u penziji Zoran Stevanović.

Brnabić je za TV Pink rekla da se iznenadila kada je videla da je Stevanović to priznao u intervjuu za Novi magazin.

- To je to ono o čemu sam ja pričala, pričao je i predsednik Aleksandar Vučić, pričali su i ljudi iz vlade Srbije, pričali smo u Narodnoj skupštini. Tada bivša vlast koja je danas opozicija buni se protiv litijuma, protiv Rio Tinta, a u stvari je profesor Stevanović rekao da su oni promenili propise kako bi praktično onaj ko ima istražna prava, a oni su istražna prava dali Rio Tintu,tako da je ta kompanija jedina bila u mogućnosti da dobije eksploataciona prava -  rekla je Brnabić.

Dodala je da je bivša vlast to de jure postavila kao pravnu normu i da Srpska napredna stranka kada je došla na vlast tu ništa nije mogla da promeni.

- Da smo promenili zakone na neki način, ti zakoni ne bi mogli retroaktivno da se primene za projekat Jadar i za Rio Tinto. Dakle, da, oni su dali eksploataciono pravo Rio Tintu, a danas se bune i protiv Rio Tinta i protiv litijuma i protiv rudarstva - poručila je Brnabić.

Ona je citirala profesora Stevanovića da je unošenjem određenih pravila dozvoljeno onima koji su imali istražno pravo i realizovali ga da kao jedini apliciraju za eksploataciono pravo i da nema konkurencije, odnosno da nema odluke države da li da se to radi.

- Dakle, mi nismo bili ni pitani kao Srpska napredna stranka, zato što su oni promenili propise da je to morao da bude Rio Tinto - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je izuzetno važno da je na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još dok je bio premijer, a i sada kada je predsednik Republike, odlučeno da neće biti projekta, ni po koju cenu, ukoliko nije bezbedan i nije održiv za životnu sredinu. Istakla je i da neće biti izvoza sirovina.

- Naša bogatstvo će se koristiti u Srbiji, kako bi se pojačala naša ekonomija, naša geopolitička pozicija i naša privreda i industrija. I svakako ćemo da uvedemo potpunu transparentnost i da se o svemu što se radi obavesti javnosti. To je ono što smo mi mogli da uradimo i ono što smo uradili - poručila je Brnabić.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading