BRNABIĆ DEMOLIRALA LICEMERE: Opozicioni profesor i tajkunski mediji priznali da je bivša vlast dala eksploatacionu dozvolu Rio Tintu!

Autor:

Vesti

04.08.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve jasno!

BRNABIĆ DEMOLIRALA LICEMERE: Opozicioni profesor i tajkunski mediji priznali da je bivša vlast dala eksploatacionu dozvolu Rio Tintu!

Foto: printscreen/RTVPink

Predsednica Skupštine Ana Brnabić poručila je da su Zoran Stevanović, opozicioni profesor u penziji, i tajkunski mediji priznali da je bivša vlast dala eksploatacionu dozvolu Rio Tintu.

- Zoran Stevanović, profesor u penziji, za Novi magazin, a prenosi N1, kaže: "Objedinjavanjem geološke i rudarske struke u propisima, protiv čega su bili geolozi i Geološki odsek na fakultetu i Srpsko geološko društvo, kao i unošenjem određenih pravila, dozvoljeno je da vi s onim što ste imali kao istražno pravo i realizovali ga sada, kao jedini aplicirate i za eksploataciono pravo. Nema konkurencije, nema odluke države da li da se to radi, pa onda na tenderu dozvola dodeli kompaniji koja ponudi najbolje uslove". Dakle - čovek, kao što smo i mi do sada najmanje 50 puta rekli, priča o izmeni Zakona o rudarstvu iz 2006. godine (koja ukida tender za eksploataciono pravo, već uvodi pravilo da samo onaj ko ima istražno pravo može da dobije pravo na eksploataciju), i drugoj izmeni iz 2011. godine kada se od dva zakona - Zakona o rudarstvu i Zakona o geološkim istraživanjima, pravi jedan zakon koji sva državna geološka istraživanja podređuje rudarstvu i, takođe, članom 52, učvršćuje načelo kontinuiteta između istražnih prava i eksploatacionih prava, a koje je uvedeno 2006. godine.

Moje pitanje je: ko je, te 2006. i 2011. godine, bio na vlasti? Odgovor - oni koji su danas tobož protiv litijuma i protiv rudarenja. Tako da sledeći put kad vidite Srđana Milivojevića, Zorana Lutovca, Dragana Đilasa, Nebojšu Zelenovića, Miloša Jovanovića, Miroslava Aleksića i ostale "lidere" opozicije, ali i Ćutu i Lazovića, koji su sa njima u različitim koalicijama, pitajte ih slobodno - a zašto ste državi oduzeli pravo da odluči: (1) da li će, (2) pod kojim uslovima, i (3) ko, da radi eksploataciju naših resursa? I da bude jasno - sve da je zakon izmenjen 2014. ili 2015. godine, on retroaktivno ne bi mogao da se primeni na projekat "Jadar" (i Rio Tinto) jer su im oni već dali istražno pravo (i potvrđivali ga 9 puta dok su bili na vlasti) i čak dva puta promenili zakon u to vreme da bi garantovali Rio Tintu da će oni, kao nosilac istražnog prava, imati pravo na eksploataciju. Za razliku od tog vremena, Aleksandar Vučić i SNS su uradili nešto drugo - rekli da:

(1) ništa neće moći da se radi dok se ne završe Studije uticaja na životnu sredinu koje pokazuju da projekat može bezbedno da se izvodi i da neće ugroziti životnu sredinu, (2) sirovine neće moći da se izvoze, već će morati da se koriste za razvoj Srbije, njene privrede i industrije, a bogatstvo da ostaje u zemlji, i (3) da lokalna privreda mora imati najveću korist od ovog našeg bogatstva. Konačno, sada neka Nikezić, Đilas i Tadić kažu ovom profesoru da i on greši i da nikada nisu izdali eksploatacionu dozvolu Rio Tintu - istina je da de jure jesu jer su zakonom iz 2006. i 2011. godine rekli da ko god bude na vlasti, i kad god u budućnosti, mora (!) eksploatacionu dozvolu da da onom ko ima istražno pravo, a to pravo su oni dali Rio Tintu. Takođe, bilo bi lepo, mada znam da nije realno, da tajkunski mediji nekada pitaju ovo svoje stalne goste iz bivše vlasti. Još jednom - nije ovo borba ni za životnu sredinu, ni protiv litijuma, ni protiv Rio Tinto u Srbiji. Ovo je borba protiv Aleksandra Vučića, , bez izbora i bez da se narod pita - poručila je Brnabić na društvenoj mreži "Iks".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading