ŠAPIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU: Tugujmo tiho, a radimo odlučno! Da srpska suza više ne teče bez posledica

Autor:

Vesti

04.08.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parastosu u Crkvi Svetog Marka prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

ŠAPIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU: Tugujmo tiho, a radimo odlučno! Da srpska suza više ne teče bez posledica

Foto: Redakcija Beoinfo


Danas je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao parastosu u Crkvi Svetog Marka povodom godišnjice stradanja i progona Srba u Hrvatskoj tokom operacije "Oluja". Nakon toga, u Tašmajdanskom parku, Šapić je odao poštu žrtvama ratova 1991–2000. godine polaganjem venca na Spomenik srpskim žrtvama.

Sećanje na stradanja

Šapić je istakao da će sećanje, bol i tuga ostati samo naši, ali da ćemo izvući pouke iz svega što nam je stvorilo tu bol i tugu. Naglasio je važnost izvlačenja pouka kako se tragedije poput onih iz 1941. i 1991. godine ne bi ponovile.

Jedinstvo kao ključni faktor

Govoreći o istorijskim lekcijama, gradonačelnik je istakao da je očigledno da je očuvanje jedinstva i zajedničkih stavova ključno za prevazilaženje neprijateljstava. Podvukao je da je kroz istoriju pokazano da je neprijatelj, ma koliko bio snažan, uvek izvlačio deblji kraj kada je postojalo jedinstvo među ljudima.

U skladu sa ovim, Šapić je pozvao na dalje učenje iz prošlosti kako bismo gradili bolju budućnost, ističući važnost solidarnosti i zajedništva u izgradnji stabilnog društva. Ovo je posebno značajno u kontekstu obeležavanja stradanja i traumatičnih događaja iz nedavne istorije, poput "Oluje" i ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

– Nikada naš narod ne bi bio prognan u najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata sa svojih vekovnih ognjišta da nismo u svojim redovima imali svakakve izrode. I dan danas mi se čini da postoje ti problemi. I zato je važno srpsko jedinstvo i nacionalno pomirenje kao i da završimo sa prokletim komunizmom i prekrajanu istoriju konačno postavimo na svoje mesto. Gde treba da oprostimo, da oprostimo jedni drugima, da zaboravimo svakako nećemo. Potrebno je da bar na ovim prostorima gde živi naš narod već vekovima jednom i za svagda pošaljemo poruku svima da više neće moći da igraju na srpskoj neslozi – istakao je gradonačelnik.

Šapić je istakao da naše sećanje, naš bol i naša tuga ostati, kako je naglasio, samo naša, a da ćemo iz svega onoga što nam je stvorilo tu bol i tugu izvlačiti pouke te da se više nikada neće desiti ni 1941. ni 1991. godina i mnoge druge stvari.

– Ukoliko tu budemo imali snage da prevaziđemo ove stvari, onda sam potpuno siguran da i velike svetske sile koje su neretko u svojoj istoriji prema Srbiji bile nepravedne, a svoju krv smo davali za slobodu i današnje Evrope i sveta morati da postupaju drugačije. Onda će oni morati drugačiju jednačinu da uzimaju u obzir kada se odnose prema srpskom narodu. Zato sledeće godine kada će biti 30 godina od velikog etničkog čišćenja sa područja gde je srpski narod vekovima živeo treba da ga obeležimo na poseban način. Treba da tugujemo u tišini i da pošaljemo poruku svima onima koji ukoliko ikada više budu pomislili da će na srpskoj neslozi da nam nanose posledice, to nikada više neće biti moguće. To se ne radi pričom, žalopojkama i stalnim traženjem pomoći od nekih koji nam nikada pomagali nisu, to se radi na način za koji naš narod ima izreku – U se i u svoje kljuse. Onog momenta kada to budemo shvatili svako će morati da ukalkuliše interes srpskog naroda i naše stavove i neće se tako olako odlučivati da pokušaju da nanesu zlo srpskom narodu. Naša suza treba da ostane samo naša i nemojmo očekivati da će zbog nje neko drugi zaplakati, samo će koristiti priliku da se slade. Ali da znaju da više naša suza neće biti puštena kao do sada bez posledica po one koji budu pokušali da nam je prouzrokuju – naglasio je prvi čovek srpske prestonice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading