BRNABIĆ: Odgovori na sedam pitanja o litijumu upućenim opoziciji potrebni građanima

Autor:

Vesti

30.07.2024

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvažnija tema na dnevnom redu skupštinske rasprave ratifikovanje Deklaracije Svesrpskog sabora

BRNABIĆ: Odgovori na sedam pitanja o litijumu upućenim opoziciji potrebni građanima

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su odgovori na sedam pitanja koje je ona postavila opoziciji u parlamentu u vezi sa litijumom preko potrebni svim građanima Srbije kako bi shvatili o čemu se radi i otkud takva "histerija" protiv Rio Tinta i rudarenja litijuma u Srbiji. 

Brnabićeva je rekla za Tanjug da je za nju najvažnija tema na dnevnom redu skupštinske rasprave ratifikovanje Deklaracije Svesrpskog sabora, ali da se nažalost o tome najmanje govorilo.

- Čitav set ratifikacija i različitih sporazuma, kreditinih aranžamana koji se tiču brige o građanima, dodatne izgradnje auto puteva, ratifikovanje određenih sporazuma sa onim zemljama koje su se našle uz nas u izuzetno važnom i možda najtežem tenutku kada se glasalo u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici i o tome da li će čitav srpski narod biti proglašen genocidnim - rekla je ona.

Brnabićeva kaže da o svim ovim važnim temama koje su na dnevnom redu se nije čulo skoro ništa od opozicije, već su se slušale samo neistine oko rudarenja litijuma.

- To nije kopanje već rudarenje. Kada kažete neće kopati, vi time vređate izuzetno važnu industriju na čijim leđima se u velikoj meri izgradila Srbija, i čitavu jednu struku koja nije ni malo laka. Ako ste protiv 'kopanja', što ne napravite inicijativu da se zatvori Rudarsko geološki fakultet - navela je ona.

Brnabićeva kaže da opozicija sa floskulom "nećete kopati" vređa sve stručne ljude ove industrijske grane koji se ne slažu, na osnovu svojih stručnih stavova, sa tim - 'nećete kopati', kao ni sa tim da je projekat Jadar loš za Srbiju, već naprotiv smatraju da je dobar za Srbiju.

Dodaje da je onda iskoristila svoje pravo kao narodni poslanik, da postavi sedam, za nju lično, ključnih pitanja, koji, prema njenim rečima, pokazuju stepen licemerja današnje opozicije. 

- Ako je danas Rio Tinto već 23 godine u Srbiji, kako odjednom protesti protiv Rio Tinta? Juče je narodni poslanik iz opozicije Srđan Milivojević pokazao jednu fotografiju sa potpisavanja Memorandum o razumevanju u Vladi Srbije 2017. godine, ja sam bila tamo kao predsednica Vlade, i rekao da treba da objasnim tu fotografiju. Zašto treba da je objasnim, to je bilo javno i transparentno - izjavila je ona.

Brnabićeva je istakla da je ona 2020. godine bila u Loznic kada je Rio Tinto završio prethodnu studiju opravdanosti za projekat Jadar i da tada nije videla nikakve proteste, nezadovoljne meštane niti čula ni jedno pitanje medija 2020. godine koje bi pokazalo bojazan da će taj projekat da uništi životnu sredinu.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Sale

30.07.2024 10:33

Opozicija nema odgovore, nema politiku, nema ništa. Oni šire samo laži.

Mira

30.07.2024 10:34

Opozicija širi samo laži i obmane, to je svima jasno.

miki

30.07.2024 11:13

Opozicija nema odgovore, nema politiku, Oni samo znaju da sire laži

Zlatko

30.07.2024 11:33

Potrebno je vodi raspravu u parlamentu uz uvažavanje svih aspekata ekonomskig i ekoloških