SUSRET U PROHORU PČINJSKOM PRVI KORAK KA BOLJIM ODNOSIMA! VUČIĆ OTVARA NOVU EPOHU: MAKEDONCI ODSAD DOBRE KOMŠIJE

Autor:

Vesti

01.08.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Gordana Siljanovska Davkova zalaže se za saradnju, uprkos albanskoj manjini

SUSRET U PROHORU PČINJSKOM PRVI KORAK KA BOLJIM ODNOSIMA! VUČIĆ OTVARA NOVU EPOHU: MAKEDONCI ODSAD DOBRE KOMŠIJE

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Boris Grdanoski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova sastaju se sutra u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski, gde su pre tačno 80 godina postavljeni temelji državnosti njene zemlje. Ovim susretom, ocena je analitičara, otvara se novo poglavlje u odnosima dve države.

PRKOSI GRCIMA

Severna Makedonija na Svetog Iliju (Ilinden) obeležava Dan državnosti, a u Manastiru Prohor Pčinjski je na taj dan 1941. održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM). Ovo će biti treći put da se praznik zvanično obeležava u manastiru, a prvi put otkako je Siljanovska Davkova preuzela dužnost šefa države.

Prva je žena predsednica u istoriji ove zemlje i važi za stručnjaka za ustavno pravo. Kao kandidat VMRO DPMNE, tokom kampanje govorila je da je protiv Prespanskog sporazuma s Grčkom, kad je u naziv Makedonije dodata i reč "Severna". Ona tu reč ne upotrebljava i smatra da je Prespanskim sporazumom Makedonija prikazana kao zemlja u raspadu koja se podredila Grčkoj i dozvolila mešanje u njene unutrašnje stvari.

Iako je upravo Prespanski sporazum bio uslov za ulazak Severne Makedonije u NATO i početak pregovora s EU, Siljanovska Davkova se nije libila da glasno kaže da je to grubo kršenje svih principa, da se potpuno menjaju makedonska istorija, identitet i jezik.

GOVORI ŠTA MISLI

To što se ne libi da iznese svoje mišljenje smatra se plusem i u cilju unapređenju odnosa sa Srbijom. Naime, Severna Makedonija i Srbija neguju pristojne odnose, ali u Skoplju je brojna i aktivna albanska zajednica, što nekad utiče na saradnju, kao u slučaju glasanja za rezoluciju o Srebrenici.

Severna Makedonija, naime, ne samo da je glasala za rezoluciju o Srebrenici, već je bila i jedan od kosponzora. Otkriveno je i da je albanski političar Bujar Osmani, ministar inostranih poslova, odluku o kosponzorstvu doneo sam, bez konsultacije s predsednikom i premijerom, čiji kabineti se nisu oglasili o tome.

MILETIĆ: ALBANCI JEDINI REMETILAČKI FAKTOR

Politički analitičar Dejan Miletić ističe da nova predsednica Severne Makedonije predstavlja autohtono makedonsko gledište, te da je unapređenje odnosa dve zemlje neminovno.

- Severnu Makedoniju već dugi niz godina uzurpiraju Albanci i to je podeljena država. Mnoge odluke su posledica kohabitacione vlasti, tako da mi sada imamo situaciju da nova predsednica, u stvari, predstavlja ono autohtono makedonsko gledište i nije spremna da pravi ozbiljne kompromise s Albancima kada su u pitanju nacionalni interesi. Mislim da je u tom kontekstu približavanje Severne Makedonije i Srbije prirodno, a biće još dinamičnije i življe - kaže Miletić i dodaje da je susret u Prohoru Pčinjskom nagoveštaj još boljih odnosa, s obzirom da Severna Makedonija nema bližeg suseda od nas, a pritom nemamo spornih tačaka, nego su samo Albanci remetilački faktor.

MUP poslao vatrogasne helikoptere preko granice

MUP Srbije uputio je dva helikoptera za gašenje požara kod Bujanovca i Manastira Prohor Pčinjski i jedan u istočni deo Severne Makedonije, odakle se vatra proširila, poručio je ministar Ivica Dačić.

U susednoj zemlji požari bukte već danima. Vatrogasci imaju muke da ih obuzdaju, a jedna starija osoba je poginula. Kod Strumice su čak pronađene otvorene konzerve motornog ulja, pa se sumnja da je požar podmetnut.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (18)

Loading
anna

01.08.2024 21:07

makedonci su uvek bile dobre komsije samo ce se sad nas odnos zahvaljujuci Vucicu poboljsati!

Nemanja

01.08.2024 21:07

Susret u Prohoru Pčinjskom je istorijski trenutak koji otvara vrata novoj eri saradnje između Srbije i Severne Makedonije. Bravo Vučiću i Siljanovskoj na ovom važnom koraku!

Marijana

01.08.2024 21:08

Saradnja sa Severnom Makedonijom je ključna za regionalni mir i razvoj. Vučić i Siljanovska su pravi lideri koji rade na ostvarenju tih ciljeva.

Stefan

01.08.2024 21:11

Imamo dobre prijatelje svuda u svetu zahvaljujemi se predsedniku na tome na marljivom radu