DRUGI PLANDUJU DOK SRBIJA RADI: Dogovori sa Svesrpskog sabora sprovode se u delo!

Autor:

Vesti

01.08.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budućnost Srbije i Srpske vidimo u razvijanju ekonomskih odnosa, uz očuvanje mira i stabilnosti, navela je ministarka privrede Adrijana Mesarović

DRUGI PLANDUJU DOK SRBIJA RADI: Dogovori sa Svesrpskog sabora sprovode se u delo!

Foto: ST/Dragan Kadić

Dogovori Srbije i Republike Srpske postignuti na prvom Svesrpskom saboru "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", pre nepuna dva meseca, uveliko se sprovode. Dokaz je saradnja članova obe vlade, odnosno poštovanje reči da prva zvanična poseta srpskih ministara bude Banjaluka, a da tek nakon toga idu na druga službena putovanja.
Tako je i ministarka privrede Adrijana Mesarović trenutno u sadržajnoj dvodnevnoj poseti RS.

BANJALUKA

Ona se u Banjaluci sastala s predsednikom i premijerom RS Miloradom Dodikom i Radovanom Viškovićem, kao i ministrom privrede i preduzetništva Vojinom Mitrovićem, koji je, govoreći o težnji za privrednim spajanjem, kazao da vrednost investicija Srbije u RS premašuje 1,1 milijarde evra, te da su "odlični i bratski odnosi srpskog naroda s obe strane Drine". Održan je i poslovni forum, na kojem je učestvovalo više od 70 privrednika iz Srbije i RS. Mesarovićeva je juče obišla i Drvar u Federaciji BiH, većinski naseljen srpskim povratnicima.

- Sabrali smo se oko usvojene deklaracije da potvrdimo naše zajedništvo i ekonomsko osnaživanje. Potpuno smo posvećeni zajedničkom radu na projektima koji će nas još više približiti i doprineti boljem životu svih naših građana. Budućnost Srbije i RS vidimo u razvijanju ekonomskih odnosa, uz očuvanje mira i stabilnosti - navela je Mesarovićeva.

I to nije izolovan slučaj, već praksa. Za razliku od mnogih stranih administracija i vlada u regionu, poput crnogorske, koja je tradicionalno tri sedmice na kolektivnom odmoru, državno rukovodstvo Srbije, a po ugledu na predsednika Aleksandra Vučić, koji godinama ne pauzira u obavljanju državničkih obaveza, već, naprotiv, zadaje sve jači tempo, radi.

Upravo je Vučić na Svesrpskom saboru i najavio da će ubuduće svaki ministar u Vladi Srbije prvo ići u Banjaluku, a da tek nakon toga i druga službena putovanja i posete.

- Svaki ministar u Vladi Srbije, ubuduće, prvo mesto gde će ići biće Banjaluka, a ne neko drugo. Svaki ministar u Vladi Srpske prvo mesto gde će ići biće Beograd.

Otuda su u radnim posetama Banjaluci, tokom kojih su, takođe, razmatrani detalji saradnje definisani u okviru Svesrpskog sabora, već bili i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić (21-22. jun), kao i ministar bez portfelja Đorđe Milićević (25. jul), koji je tad potpisao ugovore o finansijskoj podršci Vlade Srbije usmerenih na očuvanje srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta u BiH vrednosti 75 miliona dinara.

DEFINICIJA

Milićević kaže za Srpski telegraf da je sve to nastavak odgovorne i državotvorne politike i doslednosti državnog rukovodstva s predsednikom Vučićem na čelu i svega onoga što je jasno i precizno definisano na Svesrpskom saboru, kroz usvojenu deklaraciju, koja sadrži nacionalne interese i ciljeve srpskog naroda u 21. veku:

- Mi smo jedan narod, Drina nije reka koja nas razdvaja, već kičma koja nas spaja. Na nama je da se borimo za naše građane, da od svega što činimo oni osete boljitak i tu nema odmora i vremena za gubljenje. Jedan od najboljih pokazatelja truda, rada i energije je činjenica da je Srbija po mnogim parametrima istinski lider u regionu.

Stevandić: Saradnja na prvom mestu, nikog ne ugrožavamo

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže za Srpski telegraf da smo prestali da se bojimo i pazimo ko će šta reći o našem zajedništvu.

- Ne ugrožavamo druge, ali svoje odnose, saradnju i razmenu stavljamo na visoko prvo mesto. I to se vidi, pa kod srbofoba izaziva neprimerene šovinističke reakcije.

I đaci na ekskurzije u RS

Osim dogovora da svaki ministar u Vladi Srbije prvo ide u Banjaluku, predsednik Vučić je izjavio i da će naša deca ići na ekskurzije da upoznaju Republiku Srpsku.

- Valjda nam je svuda nešto lepše. Nije. Sada će ekskurzija ići u Republiku Srpsku, kao što će iz Republike Srpske ići u Srbiju, pa kad upoznamo Srbiju i Srpsku, onda možemo da upoznajemo i svet. Vidite, tako male odluke, a tako važne, a tako velike, danas smo konačno doneli formalnu odluku. I ja sam kriv, sestre i braćo, što ranije nismo krenuli u realizaciju toga jer sam sve mislio da će ovi drugi krenuti da rade svoj posao - rekao je Vučić na centralnoj manifestaciji prvog Svesrpskog sabora održanog 8. juna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading