DRŽAVNO-PRIVREDNA DELEGACIJA SRBIJE U POSETI REPUBLICI SRPSKOJ

Autor:

Vesti

31.07.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jačamo privrednu saradnju i čuvamo srpski identitet

DRŽAVNO-PRIVREDNA DELEGACIJA SRBIJE U POSETI REPUBLICI SRPSKOJ

Foto: Матеја Лемић/БОРИСЛАВ ЗДРИЊА

Ministarka privrede Adrijana Mesarović predvodila je državno-privrednu delegaciju tokom dvodnevne posete Republici Srpskoj s ciljem jačanja bilateralno-ekonomskih odnosa, osnaživanja privrednih veza i ostvarivanja novih investicionih potencijala.

Mesarović se sastala sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade R.Srpske Radovanom Viškovićem, kao i sa ministrom privrede i preduzetništva Srpske, Vojinom Mitrovićem. Tom prilikom je istaknuto da je saradnja Srbije i Srpske na najvišem nivou u svim oblastima.

Državno-privrednu delegaciju Srbije činili su predstavnici 36 kompanija i srpskih institucija koji su učestvovali na poslovnom forumu privrednika iz Srbije i Srpske u Banja Luci, a u organizaciji Privredne komore Srbije i Područne privredne komore Banjaluke.

Mesarović je istakla da su Svesrpski sabor i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, privredu i ekonomiju prepoznale kao jedan od najvažnijih segmenata.

- Postoji velika zainteresovanost investitora i sa jedne i sa druge strane. Potencijal najviše vidimo u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji, ali svaka investicija nam je važna i spremno ćemo dočekati nove investitore - rekla je Mesarović.

Ministarka je ukazala da su Srbija i Srpska čvrsto opredeljene za dalje unapređivanje saradnje i očuvanje srpskog identiteta.

Održani su i brojni B2B sastanci privrednika Srbije i Srpske.

Predsednik Područne privredne komore Banja Luke Goran Račić, kaže da je Srbija prvi spoljnotrgovinski partner RS i najveći investitor u Srpskoj.

- Od tri milijarde evra ukupnih investicija, oko 1,25 milijardi ili 38 odsto je iz Srbije. Ako tome dodamo i činjenicu da je drugi najveći investitor iz Velike Britanije poreklom sa naših prostora, sa investicijama blizu 400 miliona KM, onda možemo reći da je skoro 50 odsto investicija iz Srbije - rekao je Račić.

Ministar privrede i preduzetništva R.Srpske Vojin Mitrović, naveo je da su investicije Srbije premašile dve milijarde KM i da se nastavlja dobra privredna saradnja Srpske i Srbije podržana od strane najviših državnih zvaničnika.

Delegacija iz Srbije posetila je i opštinu Drvar u Federaciji BiH, većinski naseljenu srpskim povratničkim stanovništvom.

Privrednu delegaciju Srbije činilo je 36 kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, hemijske, metalske, farmaceutske, građevinske i industrije proizvodnje nameštaja, kao i usluga bankarstva i logistike, među kojima su „Nelt", „Milšped", „Agromehanika", „Budimka", „Simpo", i druge.

Srbija je 1. spoljnotrgovinski partner RS i najveći investitor u Srpskoj. (Predsednik Područne privredne komore Banja Luke  - Goran Račić)

Brojka: 70 privrednika iz Srbije i Srpske učestvovalo na poslovnom forumu.

Brojka: 1,25 milijardi evra investicije Srbije u Srpskoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading