JOŠ JEDAN SKUPŠTINSKI DAN! Završena rasprava o izmenama zakona o stanovima za pripadnike snaga bezbednosti

Autor:

Vesti

30.07.2024

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rad završen u 18 časova!

JOŠ JEDAN SKUPŠTINSKI DAN! Završena rasprava o izmenama zakona o stanovima za pripadnike snaga bezbednosti

Foto: RTS/printscreen

Poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović rekla je da je veoma važno da se usvoje izmene kojima se zabranjuje izdavanje stanova pripadnicima snaga bezbednosti koji su ih kupili po povlašćenim cenama.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu u pojedinostima o predlogu za izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti koje su poslanici vladajuće koalicije podržali, dok su ih predstavnici opozicije kritikovali.

Nekim od zakonskih izmena predviđeno je da pripadnik snaga bezbednosti koji ostvari pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uslovima ne može da otuđi stan, da ga izdaje ili koristi za poslovnu delatnosti, a stan ne mogu da korište lica koja nisu članovi užeg porodičnog domaćinstva.

Poslanica Srpske napredne stranke Nataša Jovanović rekla je da je veoma važno da se usvoje izmene kojima se zabranjuje izdavanje stanova pripadnicima snaga bezbednosti koji su ih kupili po povlašćenim cenama.

Jovanović je rekla da je namera države i predsednika Aleksandra Vučića bila da obezbedi sigurnost i krov nad glavom pripadnicima snaga bezbednosti, tako što će im omogućiti da kupe stanove po izuzetno prihvatljivim i cenama nižim od tržišne, a da mlade dodatno motivišu da postanu deo snaga bezbednosti.

"Grad Kragujevac je učestvovao sa preko 500 miliona dinara opremanja i komunalne infrastrukture tog projekta, a čitav projekat je naišao na veliko odobrenje upravo ljudi iz jednog od najvećih udruženja vojnih beskućnika koji su konačno dobili svoje stanove", rekla je Jovanović.

Poslanici opozicije ocenili su da su izmene zakona loše i izrazili nezadovoljstvo načinom raspodele stanova ali i odredbama na osnovu kojih, kako su ocenili, vlasnici u stan neće moći da prime "ni majstora ni bolesnog rođaka".

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić kritkovala je kako su deljeni stanovi pripadnicima snaga bezbednosti i predložila amandaman po kome bi pripadnik snaga bezbednosti ako bude ranjen ili zadobije druge povrede koje su izazvale stepen invalidnosti od 50 odsto ili više bio oslobođen kreditnih obaveza za kupovinu stan.

Dodala je da njihov preglog podrazumeva i da bi u slučaju smrti kreditne obaveze preuzelo ministarstvo kod koga je pripadnik snaga bezbednosti bio zaposlen.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Ana Eraković rekla je da oni neće glasati za predlog zakona zato što ima retroaktivno dejstvo, da se licima koja su već zaključila ugovore o kupoprodaji stanova predviđaju nove zabrane, odnosno zabrana izdavanja u zakup i davanje na korišćenje stana.

Poslanik Demokratske stranke Filip Tatalović ocenio je da je zakonsko rešenje nepravedno i protivustavno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading