VUČIĆ O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: USLOV JE ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE! Moramo da se borimo da najveći deo sirovine ostaje u Srbiji!

Autor:

Vesti

17.07.2024

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije se obraća iz Londona

VUČIĆ O EKSPLOATACIJI LITIJUMA: USLOV JE ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE! Moramo da se borimo da najveći deo sirovine ostaje u Srbiji!

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u London, gde će sutra učestvovati na Samitu Evropske političke zajednice.

- Glavna tema njima će biti Ukrajina. Dolazi Zelenski, pa će da pokažu jedinstvo, kako neće da popuste. Neki ćemo da ćutimo i da gledamo kako to ide i da čekamo je l ima još neka vest i to je to. Biće sastanak sa Makronom, kao i sa Šofom, Britancima, Švajcarcima, sigurno i nekima iz regiona.

Predsednik je istakao da će dočekati Olafa Šolca u Beogradu.

- Imaćemo sastanak u 4 oka, dug sastanak. Razgovaraćemo o Evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, dakle vezano je i za Kosovo i Metohiju, za stanje u regionu, ali i za razvoj naše ekonomije i kroz agendu Rasta i reformski plan i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu. Ali istovremeno ćemo razgovarati o onome što je tema tog dana. Tog dana dolazi i podpredsednik Evropske komisije Maro Ševčović, doći će predsednici Evropske banke za obnovu i razvoj, doće predsednici KFV-a, Italijanske razvojne banke, glavni šef Mercedes-Benza. Sledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina.

- I ono što je za nas važno, to je sve ove institucije o koje sam vam pomenuo, zajedno sa predstavnicima naše vlade, koje potpiše zajednička želja o jednom sveukupnom vrednostnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira. Dakle, od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora do električnih automobila, gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred, mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad. Za sve ove priče to kao sad se potpisuje kopanje, ne potpisuje se sad kopanje, to što je trebalo da se potpiše, vi ste već odavno potpisali i 2001. i 2004. i 2006. i u februaru 2012. pre nego što ste izgubili vlast, mi sada razgovaramo o tome kako da od Srbije napravimo mnogo brže nego što bi to inače bilo moguće izuzetno mesto za život, kako da ostvarimo prednost u odnosu na sve druge i brinemo o tome, to je ono što je važno. Ja ovo govorim zbog građana koji žele da čuju, koji vole svoju Srbiju i koji razmišljaju o nečemu. Što je meni ovo potrebno? A što mi je bilo potrebno smanjiti platu i penziju?

- Što mi je bilo potrebno da se suprostavljam svima u Beogradu koji su bili protiv Beograda na vodi? A sad su svi za. Tada je bilo 27%, sad je 79% za. I sad se postavlja pitanje, a što ovo radim? Pa zašto političari, narod ne bira političare da bi donosili odluke koje se svima sviđaju, već da donose odluke u dugoročnom interesu naroda. Zato to radim. Zato se za to borim. Zato to želim. Zato što znam šta je to što bi nama moglo doneti. Naravno pod uslovom da obezbedimo punu zaštitu životne sredine, da ljudi mogu normalno da dišu, normalnu vodu da piju i normalno da žive na svojim ognjištima. Za to ćemo se boriti. Za to da što veći deo procentualno sirovine ostane u našoj zemlji.

 Niko od prethodnika nikada nije uradio za porodilišta, uložićemo mi sad novo! Nećemo obnavljati staro, prvo Narodni front pa Višegradska. I to kreće sledeće godine. Potpuno novo porodilište. Da majke sa uživanjem mogu donositi decu na svet. Pitao sam i Lončara, on je agilan i vredan čovek, rekao je da je potrebno mnogo vremena za to. Rekao sam mu: Pozovi majstore, kupite klime, ne zanimaju me procedure. Završite sve to u roku od dan, dva tri. Svaka prostorija će od subote da ima klimu. Neka mene posle gone, važno mi je da majke imaju klimu.

Učesnici Samita, podsetimo, razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom Samita u Palati Blenim, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije.

Planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Dik Šof.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading