VUČIĆ SA KREMOM EVROPSKE DIPLOMATIJE! Najveći skup lidera starog kontinenta u Londonu, OVO SU NAJVAŽNIJE TEME

Autor:

Vesti

17.07.2024

06:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit evropske političke zajednice počinje sutra.

VUČIĆ SA KREMOM EVROPSKE DIPLOMATIJE! Najveći skup lidera starog kontinenta u Londonu, OVO SU NAJVAŽNIJE TEME

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Nastavak saradnje u promenjenim uslovima u francuskoj politici, evropske integracije i otvaranje barem jednog klastera i jačanje položaja Beograda teme su za koje se očekuje da će biti na stolu tokom sastanka predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona. On je jedan od zvaničnika sa kojima će se Vučić sastati tokom Samita Evropske političke zajednice koji se 18. jula održava u Londonu, u palati Blenhajm, inače rodnoj kući Vinstona Čerčila, piše "Blic".

Ovo je najveći skup evropski lidera u poslednjih nekoliko godina, domaćin će biti novi premijer Kir Starmer koji će ugostiti 45 lidera.

Ovo će biti prvi važan ispit za Starmera, a Zoran Milivojević, bivši diplomata, ocenjuje za "Blic" da ovaj samit pokriva interregnum Evropske unije i objedinjuje Brisel i zemlje koje nisu članice.

Važan je, kako dodaje, i momenat kada se održava - posle samita NATO-a i u vreme formiranja nove postave visokih zvaničnika EU.

Tri teme i tri poruke

Tokom samita, Vučić se, kao što je najavio, sastati sa Makronom ali i prvi put sa novim holandskim premijerom Dikom Šufom.

Tokom sastana sa francuskim predsednikom, Milivojević očekuje tri teme na stolu:

  • Nastavak saradnje u promenjenim uslovima u francuskoj politici, za nas je važno da gradimo dobre odnose i da dobijemo garancije da neće menjati politiku prema nama.
  • Dobijanje garancije da se proces evropskih integracija nastavlja, u okviru kojeg bi se očekivalo da se otvori klaster broj 3.
  • Jačanje položaja Beograda u novim uslovima, promenama unutar EU ali i iznenadnim okolnostima u Americi.
  • Republika

    Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

    Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Milivojević dodaje i da je razgovor sa novim holandskim premijerom Dikom Šufom takođe jako važan.

- Radi se o bivšem šefu tamošnjih službi, pripadniku desnice, sa kojom Srbija ima pozitivniji skor nego sa desnicom. Holandija je važna država u EU, bitna je njena pozicija unutar EU, promotera američke politike. Finansijski je najznačajnija i glavna spona, uz Finsku, sa transatlantskim savezom. Ne treba zaboraviti i da bivši holandski premijer Mark Rute prelazi u NATO, što je Srbiji veoma značajno zbog Kosova i prisustva KFOR-a - ističe Milivojević.

Plenarna sednica i tri okrugla stola

Među pozvanim liderima je i premijer Albanije Edi, kao i lideri tzv. Kosova, Norveške, Islanda, Gruzije i Turske. Jedini koji nije potvrdio učešće je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Kako prenose britanski mediji, očekuje se da će učestvovati i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Po prvi put, samitu EPZ će prisustvovati i predstavnici NATO, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Saveta Evrope.

Ranije su najavljenje sledeće teme:

  • Odbrana Ukrajine
  • Napredak saradnje u oblasti veštačke inteligencije
  • Zajednički napori u borbi protiv ilegalne imigracije i organizovanog kriminala
Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

Prema planu, biće otvorena plenarna sednica, nakon čega će uslediti tri okrugla stola o migracijama, energetici i povezivanju i odbrani demokratije.

Srbija će, kako Milivojević kaže, poslati sledeće poruke:

  • Apel za mir
  • Uveravanje o usmerenosti Srbije ka evropskom putu
  • Spremnost na saradnja u svakom domenu, uključujući iznošenje argumenata oko Kosova ( insistiranje na Briselskom sporazumu i Dejtona

Komešanja zbog datuma

Evropska politička zajednica je, kao ideja, potekla od francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je nastojao da stvori širi krug evropskih saveznika u različitim sferama.

Održava se po četvrti put: oko 44 evropska lidera prisustvovalo je inauguracionom samitu u Pragu u oktobru 2022, dok je 45 učestvovalo na forumu u Moldaviji u junu 2023, a 45 je ponovo posetilo samit u oktobru 2023 u Španiji.

Zakazao ga je bivši premijer Runi, ali će ga ugostiti Starmer, koji je izjavio da će ovaj skup označiti trenutak kada će ponovo pokrenuti odnose Britanije sa Evropom.

Očekivalo se da se samit održi u martu ili aprilu, ali je London pomerio zbog izbora, dugo se nije znao tačan datu. Kada su britanski mediji izvestili da je planirano da se samit održi u julu, to je izazvalo frustraciju među nordijskim zemljama jer se isprečio letnjem odmoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (21)

Loading
Zora

17.07.2024 06:55

Razmena misljenja i iskustava o vaznim pitanjima uvek je dobrodosla.

Maki

17.07.2024 06:55

То је лидер, само напред.

Maki

17.07.2024 06:56

Сјајне прилике за Србију.

Maki

17.07.2024 06:57

Лондон ће окупити сам дипломатски врх!