ŠOLC U PETAK U POSETI BEOGRADU? Vučević o članstvu Srbije u EU: Nema zaokružene ervopske priče bez Zapadnog Balkana

Autor:

Vesti

17.07.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ne mogu da kažem da je to sigurno, ali postoji šansa"

ŠOLC U PETAK U POSETI BEOGRADU? Vučević o članstvu Srbije u EU: Nema zaokružene ervopske priče bez Zapadnog Balkana

Foto: Tanjug/AP

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će nemački kancelar Olaf Šolc verovatno u petak doći u posetu Beogradu, ali da ta informacija nije zvanično potvrđena.

"Ne mogu da kažem da je to sigurno, ali postoji šansa", rekao je Vučević za Tanjug, upitan o nezvaničnim najavama da će Šolc doći u posetu Bogradu i da će tema biti litijum. "Ne vidim šta je tu loše. Pa to znači da mi imamo prednost u našim rukama", rekao je Vučević.

Vučević je dodao, govoreći o članstvu Srbije u EU, da nema zaokružene ervopske priče bez Zapadnog Balkana i poručio da će Srbija nastaviti da radi sve što je do nje, da se razvija, sprovodi reforme koje su u njenom interesu, ali da ostane slobodna i nezavisna država. 

"Od Brisela isto tako zavisi da li želi ili ne želi proširenje. Mi bismo želeli da se priključimo EU ne zato što imamo neke snažne emocije ka EU, ne mislim da je EU pitanje emocija, nemaju ni oni međusobno preterane emocije već imaju političke i ekonomske interese. Kada to postavimo na racionalni nivo onda vidimo zašto je naš cilj da budemo članice EU", naveo je on za Tanjug.

Iako je bilo bezbroj datuma u protekle 24 godine kada bi Srbija mogla da bude primljena u EU, Vučević kaže da Srbija treba da radi na svom cilju i da plan rasta koji treba da bude usvojen do kraja leta u Vladi Srbije iskoriti pametno za razvoj države.

Kako je naveo, brzina evrointegracija ne zavisi samo od Srbije, istakavši da se već tri godine čeka na otvaranju novog klastera. 

"Ako možemo da dobijemo zelene linije koridora za prolazak kroz granice za naše kamione bez zadržavanja, ako možemo oko automobilske industrije da dobijemo istu kategorizaciju kao što se proizvodi u EU, to su prednosti za našu državu, a ovi procesi neka idu svojim tokom i nadam se da će biti uspešni, radićemo da budu uspešni", poručio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (20)

Loading
Jovan

17.07.2024 09:41

Veoma bitan sastanak za našu zemlju!!!

Ana

17.07.2024 09:43

Svaka poseta doprinosi napredku Srbije ka evropskom putu

Slavko

17.07.2024 09:44

Svako je dobro došo ko misli dobro našoj državi

Tea

17.07.2024 09:50

Svaka poseta znači uspeh za Srbiju. Veliki napredak