AL SISI NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA I MEMORANDUMA: "Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti"

Autor:

Vesti

13.07.2024

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska delegacija sa predsednikom Vučićem na čelu dočekana je sa najvećim počastima.

AL SISI NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA I MEMORANDUMA: "Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti"

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi izjavio je danas da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kairu razgovarao o političkim i ekonomskim temama, dodajući da je istaknuta uloga Srbije u jačanju saradnje i stablnosti u regionu.

Al Sisi je rekao i da Egipat podržava primenu inicijative Otvoreni Balkan i želi da se zemlje tog regiona zbliže i da ojača regionalna stabilnost.

"Došli ste ovde sa svojom delegacijom i ovo je prva poseta te vrste za 15 godina", rekao je Al Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je podsetio na saradnju dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih, ističući da Egipat visoko ceni tradiciju i istoriju srpskog naroda.

"Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti u regionu i svetu. Zalaganja koja smo danas pokazali i predsednik (Vučić) i ja potvrđuje naše zajedničko stremljenje da nastavimo sa zamajcem koji svedoči našim bilateralnim odnosima posle moje posete vašoj prijateljskoj zemlji 2022. godine pri čemu gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljevi koje smo postigli posle te moje posete u različitim oblastima od politike, vojne oblasti, ekonomije, oslikvaju naša zajednička uverenja za zajednickim temeljima u cilju obihvatnog razvoja odnosa Srbije i Egipta", rekao je Al Sisi.

On je rekao da su se tokom današnjih sastanaka saglaslii o značaju jačanja saradnje u nauci, zatim i kroz Sporazum o slobodnoj trgovini što će ojačati trgovnsku saradnju dveju zemalja.

"Imamo komitete za ekonomsku i vojnu saradnju što će dodatno ojačati  saradnju naročito kada je reč o investicijama u poljoprivredi, turizmu, informacionim i telekomunikacionim tehnologijama", rekao je predsednik.

On je navep i da su razmenili mišljenja o različitim regionalnim pitanjima, posebno kada je reč o Ukrajini, gde su izrazlii potrebu za što hitnijim postizanjem mira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (9)

Loading
Ana

13.07.2024 13:34

Radujemo se svi velikom danu posle toliko godina. Veliki značaj za obe zemlje.

Marko

13.07.2024 13:35

Trgovinska razmena između Srbije i Egipta će u budućnosti biti još bolja.

Dragan

13.07.2024 13:36

Rad na jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje je od izuzetnog značaja.

Nešo N

13.07.2024 13:36

Mir nam je svima najznačajniji i treba pozdraviti što si i Srbija i Egipat posvećeni miru i stabilnosti.