BORELJ UKAZAO: Sporazum u Ohridu najvažnije postignuće tokom mandata, potrebno više hrabrosti za napredak u dijalogu

Autor:

Vesti

01.07.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borelj je naveo da je za napredak u dijalogu između Beograda i Prištine potrebna hrabrost, vizija i politička volja lidera obe strane.

BORELJ UKAZAO: Sporazum u Ohridu najvažnije postignuće tokom mandata, potrebno više hrabrosti za napredak u dijalogu

Foto: Tanjug/AP/Johanna Geron

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da je sporazum u Ohridu, zajedno sa aneksom za njegovu implementaciju, najvažnije postignuće tokom njegovog mandata.

Borelj je naveo da je za napredak u dijalogu između Beograda i Prištine potrebna hrabrost, vizija i politička volja lidera obe strane. Istakao je da normalizacija odnosa između tzv. Kosova i Srbije ostaje ključna za evropsku budućnost i stabilnost regiona.

- Posredovanje EU ne može doneti veću normalizaciju nego što Kosovo i Srbija žele. Za nekoliko meseci, različiti ljudi će biti zaduženi za ovu temu u Briselu, ali se očekivanja Evropske unije i njenih država članica neće promeniti. Obaveze Kosova i Srbije neće nestati - istakao je Borelj, i dodao da se za vreme njegovog mandata radilo na pitanju uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO), ocenivši da je reč o jednom od "najosetljivijih pitanja u dijalogu".

Takođe je naglasio da je za vreme njegovog mandata rađeno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ali da se nacrt statuta još uvek nije realizovao.

- Prvi put smo postavili jasan okvir za budućnost procesa. Nažalost, njegova implementacija tek treba da počne ozbiljno i obe strane snose odgovornost za neispunjenje onoga što su obećale da će uraditi pre više od godinu dana - poručio je Borelj.

Borelj je izrazio žaljenje što poslednji sastanak u Briselu nije doneo napredak, ali je najavio nastavak pregovora kako bi se deblokirala implementacija sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading