STRAŠNA PRETNJA KURTIJU IZ EU! Situacija na severu dovedena do tačke pucanja: Ako se ovako nastavi, EU PRELAZI S REČI NA DELA?!

Autor:

Vesti

17.06.2024

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Evropske komisije, Peter Stano, izjavio je danas da bi Evropska unija mogla preduzeti nove mere ukoliko dođe do novog zaoštravanja situacije na Kosovu.

STRAŠNA PRETNJA KURTIJU IZ EU! Situacija na severu dovedena do tačke pucanja: Ako se ovako nastavi, EU PRELAZI S REČI NA DELA?!

Foto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia, Erkin Keci / AFP / Profimedia

Stano je istakao da je EU već duže vreme zabrinuta zbog jednostranih poteza koji su doveli do novih tenzija na severu Kosova.

"Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova jer smo već mesecima svedoci jednostranih i neusaglašenih poteza koji vode novim zaoštravanjima", rekao je Stano.

On je dodao da je to i deo rasprave koja se u EU vodi u sklopu razmatranja da li će biti produžene restriktivne mere Saveta ministara Unije prema tzv. Kosovu, a portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja je time odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na tvrdnje zvaničnika u Prištini da bi EU ovih dana mogla ukinuti te restriktivne mere prema lažnoj državi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žozep Borelj

Stano je naglasio da će o daljoj sudbini pomenutih mera odlučivati isključivo Savet ministara EU na osnovu izveštaja visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, te da unapred spekulacije o tome nemaju apsolutno osnova.

Boreljov portparol je predočio da je "stalno zaoštravanje i bilo razlog za preduzimanje restriktivnih mera EU" prema Prištini i naglasio da "EU naravno očekuje da vlasti u Prištini učine korake ka smanjivanju zatetnutosti".

"Ali mi istovremeno isto to očekujemo od srpske strane, jer obe strane imaju obaveze i dužnost da učine sve što mogu mogu zajedno s njihovim saveznicima, pristalicama, partnerima da spreče bilo kakvo novo zaoštravanje", dodao je.

Republika

Foto: printscreen

Peter Stano

Stano je time takođe odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na nedavno saopštenje vlasti u Prištini da su otkrivene veće količine oružja i uniforme srpske vojske i policije.

"Ukoliko EU vidi da je došlo do novog zaoštravanja, EU će morati da posegne, ako bude nužno, i za nečim drugim, a ne samo javnim saopštenjima", rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading