UDARNO! Borelj hoće da nagradi lažnu državu! Traži ukidanje sankcija tzv. Kosovu!

Autor:

Vesti

19.06.2024

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle niza antisrpskih poteza i eskaliranja tenzija na severu, Borelj hoće da nagradi lažnu državu?!

UDARNO! Borelj hoće da nagradi lažnu državu! Traži ukidanje sankcija tzv. Kosovu!

Foto: Tanjug/AP/Johanna Geron

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, preporučio je državama članicama da zauzmu stav o ukidanju mera protiv tzv. Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u bloku, koji su imali pristup izveštaju šefa diplomatije EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žozep Borelj

Izvori su citirali preporuku Borelja.

"Uzimajući u obzir korake koje je Kosovo preduzelo ka ispunjavanju zahteva EU izraženih u izjavi od 3. juna 2023. godine, visoki predstavnik preporučuje Savetu da zauzme stav ukidanja mera protiv Kosova, istovremeno poštujući institucionalne prerogative", navodi se.

Ukidanje mera najavio je juče Miroslav Lajčak, koji je juče rekao da će se o ovoj temi više znati nakon razgovora zemalja članica bloka u Savetu Evrope, dodajući da je njegov stav da mere treba da budu ukinute.

"Koliko ja znam, pitanje mera će se raspravljati sutra u političkom sektoru zemalja članica i sve će zavisiti od tih razgovora. Sutra ćete čuti šta je u izveštaju, ja danas ne smem ništa da kažem", rekao je on u jučerašnjem izlaganju.

Gospodin Borelj i evropska zajednica ovime hoće da nagrade terorističku, antisrpsku politiku Prištine, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koja se zasniva na negovanju konstantnih sukoba na severu, ugnjetavanju srpske dece i uništavanju srpske imovine.

Samo nekoliko dana ranije, portparol Evropske komisije, Peter Stano je istakao da je EU već duže vreme zabrinuta zbog jednostranih poteza koji su doveli do novih tenzija na severu Kosova.

"Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova jer smo već mesecima svedoci jednostranih i neusaglašenih poteza koji vode novim zaoštravanjima", rekao je Stano.

Republika

Foto: printscreen

Peter Stano

Stano je takođe odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na nedavno saopštenje vlasti u Prištini da su otkrivene veće količine oružja i uniforme srpske vojske i policije.

"Ukoliko EU vidi da je došlo do novog zaoštravanja, EU će morati da posegne, ako bude nužno, i za nečim drugim, a ne samo javnim saopštenjima", rekao je.

Ipak, svega nekoliko dana nakon ovih "pretnji", Priština će izgleda biti nagrađena ukidanjem sankcija. Pitanje koje se postavlja Evropskoj uniji je jedno prosto: Zašto?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
šumar

19.06.2024 13:40

ko su ovi ljudi što se igraju bogova, šta oni oće, treba im pokazati gde im je mesto i da ne zabadaju nos tamo gde mu nije mesto, ko je i šta je evropska unija da svima diktira šta da rade već su preterali i treba rusija da ih poravna to su zaslužili