MIRDITA UJEDINILA DELIJE I GROBARE! Sprečena promocija lažne države usred Beograda, zbog otkazivanja NARIČU STRANCI I OPOZICIJA

Autor:

Vesti

28.06.2024

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prve ekipe navijača oba kluba zajedno došle na Dorćol da zaustave bezumnu manifestaciju

MIRDITA UJEDINILA DELIJE I GROBARE! Sprečena promocija lažne države usred Beograda, zbog otkazivanja NARIČU STRANCI I OPOZICIJA

Foto: ST/Nemanja Pančić, TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ, Starsport

Navijači dva naša najveća kluba Zvezde i Partizana, iako su često u krvavim obračunima ustajali jedni na druge, ujedinili su se da bi sprečili održavanje sramnog festivala Mirdita, dobar dan. Festival je otkazan, a delije i grobari, i to njihove prve ekipe, poslali su sa Dorćola jedinstvenu poruku o srpskoj slozi pred neprijateljem. Simbolično, baš dan pred Vidovdan.

S druge strane, pozicija, simpatizeri opozicije, ambasadori, Delegacija EU u Srbiji i mnogi drugi juče su bukvalno naricali zbog prekida festivala (tačnije rečeno, festival je otkazan pre nego što je i počeo, iz bezbednosnih razloga). Svima njima, naravno, ne smeta maltene svakodnevno hapšenje Srba na KiM, kao ni nebrojene zabrane srpskim zvaničnicima da uđu u južnu pokrajinu.

Republika

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

 

Advokat naklonjen opoziciji Rodoljub Šabić naveo je da se zabranom navodno šalje nekoliko vrlo loših poruka i na unutrašnjem i na međunarodnom planu. U sličnom tonu je i saopštenje Zeleno-levog fronta. Delegacije EU u Srbiji izrazila je "razočaranje zbog zabrane održavanja festivala". Razočaran je i ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson, koji je oglasio na društvenoj mreži Iks.

Prema rečima Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost, sve navedeno su dvostruki aršini, na koje smo negde već i navikli.

-  Za Zapad smo mi uvek potencijalna pretnja i za njih smo neko koga sumnjiče da sarađuje s Rusima, ko nije spreman u potpunosti da sledi svaki nalog koji oni isporučuju. Naravno da sve što mi radimo oni doživljavaju kao potencijalnu pretnju ili izazov za sebe, ili gledaju kroz vizuru nečega što može biti štetno po njihove interese, dok sve ono što rade oni čiji su oni zaštitnici, koje su oni stvarali, za njih se uvek ima razumevanja - ističe Graovac. 

Kesić ismevao Jasenovac i "Oluju"

Voditelj Zoran Kesić ismevao je u svojoj emisiji "Oluju" i Jasenovac, te prekrštenim rukama pokazivao simbol "velike Albanije".

- Stiglo nam je leto, a svi znamo koje su nam asocijacije na to godišnje doba. Govorim, naravno, o tradicionalnim, letnjim sukobima, letnja konfliktijada 2024. Kao što znamo, u avgustu nam stiže sukob s Hrvatima i priča o "Oluji" i Jasenovcu, u julu naravno ulaznice već kupljene za tradicionalni sukob s Bošnjacima zbog Srebrenice i sve je to okej, ta dva meseca su lepo fino pokrivena... Ali, šta ćemo s junom? Mesec dana bez nekog regionalnog sukoba? Previše je to mira... - sprdao se on.

Republika

Foto: printscreen

Zoran Kesić

Kesić je potom pustio komentar ministarke za porodicu Milice Đurđević Stamenkovski, koja je rekla da cilj festivala Mirdita, dobar dan nije upoznavanje s albanskom kulturom, na šta se ponovo smejao i pokazivao simbol orla. 

Predrag Azdejković, aktivista i član UO RTS, ističe da je razočaran što je država nasela na provokaciju jer je zabrana bila cilj sve vreme. 

- Da se festival održao, niko ne bi ni primetio jer je u kulturnom smislu nebitan. Zbog zabrane su organizatori opet u centru domaće i međunarodne javnosti, što je i bio cilj, što će se pretvoriti u veće donacije. Ogromno je licemerje da su svi oni ćutali kada patrijarhu i srpskim glumcima nisu dozvolili da uđu na Kosovo, ali to nije prvi put i Srbija će u njihovim očima uvek biti glavni krivac za sve i opravdavaće Kurtija bez obzira na sve - kaže

Azdejković za naš list i dodaje: 

- Presmešno je gledati kako organizatori prozivaju policiju da je ovom zabranom prekršila Ustav, dok oni otvoreno govore da Kosovo smatraju državom.

Vučević: Doneta najbolja odluka

Premijer Miloš Vučević poručio je da je bezbednosna procena MUP i BIA bila da festival Mirdita, dobar dan treba da se odloži iz bezbednosnih razloga i da je to, u datim uslovima, najbolja moguća odluka. Premijer je dodao i da on ne vidi smisao održavanja takvog festivala u Srbiji. 

- Mi smo pokušali da učinimo sve da pokažemo da Beograd i Srbija prihvataju i one koji nisu dobronamerni prema našoj državi i našem narodu. Bilo je različitih predloga od ministara. Ja sam rekao da je najbolji odgovor prema njima prezir - istakao je Vučević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (23)

Loading
Ana

28.06.2024 21:06

Bravo za navijače Zvezde i Partizana koji su demonstrirali hrabrost i jedinstvo u borbi protiv neprimerenih manifestacija

Odgovori 12 0
Marko

28.06.2024 21:07

Dok pokušavaju da nam otmu deo teritorije, dok proganjaju i hapse naš narod na KiM, mi treba da prihvatamo da se ovakvav festivali održi u sred Beograda? Pa, sram ih bio, nemaju mere ni granice, a još više treba da je sramota sve ove izdajnike iz opozicije koji žale zbog otkazivanja festivala.

Odgovori 12 0
Goran

28.06.2024 21:10

Bravo za grobare i delije. Svima treba na prvom mestu da bude interes naše zemlje i našeg naroda. Mirdita nije festival kulturne razmene, već maliciozni pokušaj da truju našu omladinu i da ubeđuju našu decu da je normalno što nam okupiraju deo teritorije, maltretiraju naš narod i glume nekakvu lažnu državu.

Odgovori 14 0
Kristina

28.06.2024 21:12

Srećna sam što se Mirdita nije održala, a ovo je dokaz da jedinstvenost po pitanju nacionalnih interesa jeste jedini ispravan način da se borimo za svoja prava. Svaka čast navijačima, a sram treba da bude sve one koji podržavaju pokušaj sprdnje sa našim narodom zvani Mirdita.

Odgovori 12 0